Antena 3 CNN Actualitate Avertismentul specialiștilor: Iarna asta ne-am putea confrunta cu o dublă epidemie: de gripă și de COVID. Care este explicația

Avertismentul specialiștilor: Iarna asta ne-am putea confrunta cu o dublă epidemie: de gripă și de COVID. Care este explicația

Mulți vaccinați și mai puțin atenți. La iarnă ne-am putea confrunta cu o dublă epidemie: de gripă și de Covid, avertizează specialiștii.

Avertismentul specialiștilor: Iarna asta ne-am putea confrunta cu o dublă epidemie: de gripă și de COVID. Care este explicația
de Gabriel Dano    |    16 Oct 2021   •   08:29

Covid ne-a schimbat viața. Și, indirect, a afectat unele fenomene stabile, cum ar fi clasica epidemie de gripă sezonieră. Deși epidemia de gripă de anul trecut a fost aproape inxistentă, datorită restricțiilor puternice pentru combaterea coronavirusului, anul acesta cazurile ar putea fi multe.

Acest aspect este evidențiat de un studiu publicat în revista „Nature”, care examinează evoluția gripei și a altor boli infecțioase, scrie La Stampa.

În rândul copiilor, de exemplu, anul trecut nu au existat cazuri de gripă, în timp ce episoadele de rinovirus au fost reduse cu o treime. În acest an, situația este diferită, după cum a explicat Alberto Villani, directorul departamentului de pediatrie de la Spitalul de Copii „Bambino Gesù” din Roma, și există deja pacienți cu adenovirus și alte virusuri respiratorii, într-un procent egal cu cel înregistrat până acum în timpul întregii pandemii.

În plus, primele cazuri reale de gripă au fost raportate deja în Italia, la Torino și Milano, odată cu scăderea temperaturilor.

Anul trecut, s-a constatat o aplatizare substanțială a curbei cazurilor de gripă sezonieră în toamna și iarna 2020-2021, în toate țările. În Italia, de exemplu, au fost înregistrate 2,4 milioane de cazuri de îmbolnăviri similare gripei, dar virusul gripal din acel sezon nu a fost izolat.

În acest an, scenariul este diferit: o mare parte a populației (peste 80% din persoanele cu vârsta peste 12 ani) este vaccinată împotriva Covid și s-a renunțat la diverse restricții.

Pier Luigi Lopalco, profesor la Universitatea din Salento, spune că „relaxarea măsurilor va fi asociată cu un număr mai mare de cazuri de gripă decât anul trecut”.

„Gândul că sistemul nostru imunitar s-a schimbat sau a slăbit semnificativ și că gripa sau alte infecții ne pot ataca mai frecvent sau mai grav este o ipoteză destul de îndepărtată în opinia mea", liniștește expertul, potrivit căruia „un singur an de pauză" nu poate provoca daune majore.

Dar un alt fenomen poate să apară: „Deoarece, în medie, gripa nu ne lovește în fiecare an, ci o dată la patru ani, toamna și iarna viitoare ar putea exista un exces de cazuri care nu au apărut anul trecut, într-un fel de efect de recuperare”, spune Lopalco. Acesta adaugă însă că nu trebuie să ne așteptăm la cazuri mai multe decât în sezoanele pre-pandemice.

În concluzie, probabil că va exista gripa, dar nu se știe cât de puternică va fi, iar spitalele vor trebui să facă față la două epidemii. De aceea, este o idee bună ca toată lumea să se vaccineze, atât împotriva Covid-19, cât și împotriva gripei, „și chiar o puteți face în același timp fără probleme", adaugă Lopalco.

„În plus față de vaccin, menținerea anumitor precauții, cum ar fi purtarea unei măști, distanțarea și spălarea frecventă a mâinilor vor continua să ne apere. Ceea ce provoacă epidemia de gripă, circulația puternică a virusului, este o combinație de factori: temperaturile scăzute și statul în casă, împreună cu contactele sociale, faptul că ne întâlnim. Chiar și atunci când sunt vaccinați, măștile și distanța reduc riscurile", concluzionează Lopalco.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: gripa COVID-19
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close