Antena 3 Actualitate "Este o decizie aberantă!" Cantonul Jepi, aflat la o altitudine de 2.000 de metri în Munţii Bucegi, scos la licitaţie

"Este o decizie aberantă!" Cantonul Jepi, aflat la o altitudine de 2.000 de metri în Munţii Bucegi, scos la licitaţie

29 Aug 2013   •   20:28
"Este o decizie aberantă!" Cantonul Jepi, aflat la o altitudine de 2.000 de metri în Munţii Bucegi, scos la licitaţie
Sursa foto: Foto: alpinet.org

Primăria Buşteni a scos la licitaţie o clădire veche de peste o sută de ani, cunoscută sub denumirea "Cantonul Schiell" sau "Cantonul Jepi". Clădirea este situată la aproape 2000 de metri altitudine în Masivul Bucegi. Preţul de pornire a licitaţiei pentru imobil şi 500 de metri pătraţi de teren aferent este de 22.000 de euro, informează Mediafax.

Imobilul, situat la aproape 2.000 de metri altitudine în Masivul Bucegi, este format din două construcţii administrative, una de 72 de metri pătraţi şi una de 28 de metri pătraţi şi are un teren de 500 de metri pătraţi.

Licitaţia publică cu strigare va avea loc la sediul Primăriei Buşteni vineri, la ora 11.00, iar data limită de depunere a ofertelor este tot vineri, 30 august, ora 10.30, la sediul primăriei.

Taxa de participare la licitaţie este de 400 de lei, preţul caietului de sarcini este de 100 de lei, iar garanţia de participare este de 2.200 de euro calculat în lei, la cursul BNR din ziua plăţii.

Decizia de vânzare a imobilului a fost luată printr-o hotărâre a Consiliului Local adoptată în 22 iulie şi publicată pe site-ul administraţiei locale, fără a fi însoţită de o expunere de motive şi raport de specialitate.

15 persoane au cumpărat caietul de sarcini aferent licitaţiei.Primarul din Buşteni, Emanoil Savin, nu a putut fi contactat, reprezentanţi ai administraţiei locale susţinând că acesta s-ar afla în străinătate.

Contactat telefonic şi întrebat de ce este scos la vânzare cantonul, viceprimarul oraşului Buşteni, Nae Savel, a afirmat că acest imobil este "într-o stare avansată de degradare", fără a dori însă să facă alte precizări.

"Este o decizie aberantă!"

Decizia de vânzare a imobilului luată de administraţia locală îi nemulţumeşte pe unii iubitori ai muntelui, care consideră "Cantonul Schiell" un simbol al Masivului Bucegi şi al oraşului Buşteni.

"Este încă una dintre deciziile aberante ale administraţiei locale, care în loc să se ocupe de un simbol al oraşului preferă să îl vândă pe un lucru de nimic. Preţul de 22.000 de euro este unul derizoriu. Sunt convins că se găseau suficient de mulţi oameni dispuşi să doneze bani pentru refacerea cantonului. Deja sunt şi planuri pentru ce se va face acolo. În oraş circulă un zvon că acel canton va fi demolat şi se va face în locul lui o clădire din sticlă", a declarat Adrian Ciorbă, ghid montan în staţiunea Buşteni.

Alte bunuri scoase la licitaţie:

În şedinţa în care a fost aprobată scoaterea la licitaţie a "Cantonului Schiell", consilierii locali din Buşteni au aprobat, de asemenea, vânzarea la licitaţie a altor bunuri imobile.

Astfel, este scos la vânzare un imobil de pe strada Aleea Silva din Buşteni, clădirea având o suprafaţă de 189 de metri pătraţi şi teren de 267 de metri pătraţi. Iniţial, preţul de pornire a licitaţiei a fost de 90 de euro metrul pătrat, acest preţ fiind scăzut, prin vot al consilierilor, la 70 de euro metrul pătrat. Tot Consiliul Local Buşteni a adoptat o hotărâre prin care concesionează pentru o perioadă de 49 de ani, prin încredinţare directă, 2.000 de metri pătraţi de păşune alpină, teren situat pe Platoul Bucegi, la Vârful Babele, cu suma de 22.000 de euro.

O scurtă istorie a cantonului

"Cantonul Jepi" a fost ridicat la începutul secolului trecut şi era folosit ca punct intermediar în traseul unui funicular care transporta lemn de pe munte către fosta fabrică de hârtie de la Buşteni.

Cantonul a funcţionat ca refugiu pentru salvamontişti, iar de aproape zece ani este în paragină.

Imobilul este amplasat în Parcul Natural Bucegi, la altitudine de 1960 de metri, iar la acesta se ajunge din drumul judeţean 713, de la complexul Piatra Arsă, distanţa de la acest complex până la canton putând fi parcursă pe jos, în cel mult jumătate de oră.

În zonă se află cea mai mare rezervaţie de jnepeni din Bucegi, iar chiar pe lângă construcţie trece traseul montan Jepii Mari, care leagă oraşul Buşteni de complexul Piatra Arsă.

 

×
Subiecte în articol: muntii bucegi
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close