Antena 3 CNN Actualitate Este risc de blackout în România! Furnizor: ”Nu găsim energie”

Este risc de blackout în România! Furnizor: ”Nu găsim energie”

Este tot mai posibil scenariul unui blackout în România. Unul dintre cei mai mari furnizori din România recunoaşte că nu mai poate încheia contracte noi pentru că nu se găseşte energie şi nu le poate spune clienţilor ce preţuri vor avea.

Este risc de blackout în România! Furnizor: ”Nu găsim energie”
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    03 Noi 2022   •   15:51

Trebuie să fie găsită o soluție repede, pentru că suntem deja în noiembrie.

Pentru clienții noștri nu găsim energie în piață pentru anul viitor și nu putem să le spunem clienților noștri ce preț vor avea la energie electrică anul următor.

Cred că predictibilitatea e importantă, altfel cum îşi poate face planurile o firmă care foloseşte energie electrică la producţie, planuri de investiţii, de finanţare, de angajare, dacă nu-şi cunosc preţul la energie electrică? Sper să avem o soluţie curând”, a declarat Volker Raffel, directorul general al E.ON România.

Primul document oficial despre riscul unui blackout în România

Datele prezente într-un document transmis de Transelectrica arată că România ar putea trece printr-un blackout. Țara noastră va fi nevoită să importe energie electrică.

Potrivit unei discuții de la Bruxelles, până la finalul anului, România trebuie să închidă două grupuri de la Turceni și Rovinari, pentru că așa cere Comisia Europeană. România nu a fost în stare să negocieze pentru a le păstra.

Antena 3 CNN are documentul oficial care vorbește despre efectele acestei închideri. În cadrul acestuia se atrage atenția asupra unui risc de blackout, măcar parțial în țara noastră.

Senatorul Daniel Zamfir a susținut în direct, în cadrul emisiunii Decisiv că au existat discuții cu Transelectrica, în ceea ce privește această problemă.

Potrivit documentului transmis de Transelectrica, consumul de energie electrică pentru vârful de sarcină în iarna 2022-2023 este estimat la aproximativ 9000-9500 de megawați.

În perioada de iarnă, respectiv în zilele în care nu sunt condiții pentru funcționarea centralelor cu surse regenerabile, la nivelul sistemului energetic național se pot produce maximum 7000 de megawați, asta înseamnă că România este nevoită să importe 2000-2500 de megawați.

Transelectrica atrage atenția că România nu are de unde să importe acești megawați, încă din luna august.

×
Subiecte în articol: blackout
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close