Antena 3 CNN Actualitate Etnobotanicele se vând ca hrană pentru animale

Etnobotanicele se vând ca hrană pentru animale

Etnobotanicele se vând ca hrană pentru animale
24 Feb 2011   •   23:01

Etnobotanicele se vând mai nou în magazinele care comercializează hrană pentru animale şi se consumă în scoală. În timp ce comercianţii dau dovadă de imaginaţie, tinerii ajung în număr tot mai mare în spitale, iar autorităţile se chinuie să găsească o formulă ca să-i sperie pe cei care vând etnobotanice. Simplele declaraţii nu ajută cu nimic, iar cu fiecare tânăr ajuns în spital, războiul pare pierdut.


"Sunt magazine sub forma magazinelor de hrană pentru animale şi efectele acestor produse sunt ameţeli, tremurături. Sunt, mai nou, colegi de-ai mei care cumpără de la magazinele pentru animale şi consumă la şcoală", mărturiseşte un consumator de etnobotanice.

Medicii de la Iaşi au încremenit când au auzit de unde îşi procură tinerii, mai nou, drogurile: de la pet shop. "Fenomenul etnobotanic este, în acest moment, scăpat de sub control", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul de Urgenţe Iaşi.

La Târgovişte, a fost rândul profesorilor să fie surprinşi. O elevă de 15 ani s-a drogat la şcoală cu etnobotanice! A fumat o ţigară cot la cot cu alţi trei colegi.

"Era palidă, i s-a făcut rău şi am luat-o la cabinetul medical. Acolo a continuat să i se facă şi mai rău, a început să îşi piardă practic cunoştiinţa", a spus Mihaela Orfanu, director adjunct al Liceului Ion Heliade Radulescu din Târgovişte.

Lupta cu etnobotanicele pare greu de dus la capăt. Magazinele de la colţul blocului se mută în mediul on-line. Principiul e simplu. Comanda se face printr-o căsuţă de mail care la primirea pachetului poate fi închisă.

Substanţa pură din care se fac acele droguri uşoare intră în România prin firmele de curierat rapid. Vine ambalată în pachete mai mici de 2 kg şi cu o valoare de sub 10 dolari. Asta ca să treacă mai uşor de controlul vamal.

La Târgovişte, etnobotanicele se vând şi pe datorie. Consumatorii îşi lasă amanet la magazin telefonul sau buletinul.

În fiecare an, peste o mie de români ajung la spital din cauza etnobotanicelor, iar zeci de tineri îşi pierd viaţa.



 

×
Subiecte în articol: etnobotanice magazine amanet
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close