Antena 3 CNN Actualitate Peste două treimi dintre români deplâng situaţia economică proastă a ţării şi cred că va fi şi mai rău

Peste două treimi dintre români deplâng situaţia economică proastă a ţării şi cred că va fi şi mai rău

Românii consideră, în proporţie de 70%, că situaţia economică a României este una proastă şi anticipează o creştere a şomajului în următoarele 12 luni.

Peste două treimi dintre români deplâng situaţia economică proastă a ţării şi cred că va fi şi mai rău
Sursa foto: Pixabay
de Adrian Iclozan    |    23 Oct 2020   •   21:00

Concluziile provin din Eurobarometrul Comisiei Europene, realizat în lunile iulie şi august la nivelul statelor membre, înainte de explozia numărului de infectări cu coronavirus din toamna anului curent.

În România, studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.112 intervievaţi. 

Mai nemulţumiţi decât românii în privinţa situaţiei economice naţionale sunt francezii (76%), bulgarii (82%), spaniolii (88%), italienii (89%) şi grecii (91%).

Aşteptările românilor în privinţa şomajului sunt pesimiste: 44% dintre ei cred că situaţia acestui indicator se va înrăutăţi peste 12 luni (comparativ cu un nivel mediu de pesimism de 47% în UE), iar 26% cred că situaţia propriului loc de muncă va fi mai proastă într-un an (dublu faţă de media UE).

Românii îşi păstrează încrederea în Uniunea Europeană, pe fondul pandemiei de coronavirus

Pe de altă parte, românii sunt mai optimişti decât media UE în privinţa perspectivelor economice ale Uniunii: 26% estimează că situaţia economică a blocului comunitar va fi mai bună în anul viitor, faţă de 16%, în medie, în celelalte ţări UE.

De asemenea, nivelul încrederii românilor în Uniunea Europeană este de 54%, superior mediei de 43% printre statele membre. 

Corespunzător, procentajele sunt inversate în ceea ce priveşte euroscepticismul: 38% dintre cetăţenii ţării noastre sunt înclinaţi să nu aibă încredere în Uniune, comparativ cu media UE, de 48%.

În continuare, românii, în majoritatea lor, nu au încredere în Guvern (61%) şi nici în Parlament (66%).

×
Subiecte în articol: Eurobarometru România pandemie somaj
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close