Antena 3 CNN Actualitate Eurodeputat ungur: Secuii trebuie să iasă în stradă pentru obţinerea autonomiei, dar să fie paşnici

Eurodeputat ungur: Secuii trebuie să iasă în stradă pentru obţinerea autonomiei, dar să fie paşnici

Eurodeputat ungur: Secuii trebuie să iasă în stradă pentru obţinerea autonomiei, dar să fie paşnici
Sursa foto: Foto: parameter.sk
06 Aug 2010   •   21:18

Eurodeputatul Jobbik Szegedi Csanad a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că este de acord "cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo" în ceea ce priveşte ieşirea secuilor în stradă pentru a cere autonomia, adăugând că şi el şi Tokes se referă la demonstraţii paşnice, informează Mediafax.

Jobbik a spus că va colabora atât cu Consiliul Naţional Secuiesc, cât şi cu organizaţia condusă de Tokes Laszlo, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, în ceea ce priveşte "obiectivul major al maghiarilor din Ardeal, de a obţine autonomia Ţinutului Secuiesc"

Eurodeputatul Jobbik a spus că este de acord "cu fiecare cuvânt" al lui Tokes Laszlo, care şi-a exprimat opinia că secuii trebuie să iasă în stradă pentru a obţine autonomia.

Szegedi a subliniat că atât el, cât şi Tokes au în vedere demonstraţii paşnice.

"Dacă acest model european al autonomiei se poate obţine numai într-un astfel de mod, prin a ieşi în stradă, atunci da, secuii trebuie să iasă pe stradă, dar prin demonstraţii paşnice să o obţină. Şi nici Tokes Laszlo nu a convocat la un război civil sau ca secuii să ia arme în mână. Şi el a vorbit de demonstraţii paşnice. Sunt de acord cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo, fiindcă s-a născut în Ardeal, trăieşte în Ardeal, pe jumătate este şi secui. Dacă cineva are dreptul să spună ce dorinţe au maghiarii din Ardeal, Tokes Laszlo este acela", a explicat Szegedi.

El a afirmat că nu exclude posibilitatea ca, în calitate de politician care militează pentru drepturile omului, să fie prezent la o astfel de manifestare, dacă va fi organizată, însă a adăugat că politicienii maghiari din Ardeal ar trebui să îi cheme la demonstraţii paşnice pentru autonomie pe secui, nu el.

"În primul rând sunt un politician din Ungaria, deci dacă vorbim de demonstraţii paşnice în secuime politicienii maghiari din Ardeal ar trebui să îi convoace pe secui, nu un politician din Ungaria. De aceea, m-am bucurat că domnul Tokes a vorbit în acest fel despre demonstraţii şi Partidul Jobbik atât în Parlamentul European, cât şi în Parlamentul Ungariei, cu toate forţele, va sprijini acest pas al lui Tokes Laszlo", a arătat Szegedi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: autonomie Laszlo Tokes maghiari strada
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close