Eurodeputatul Cristian Bușoi: România trebuie să profite la maximum de toate finanțările oferite de UE în domeniul Sănătății

de Gabriel Dano    |    07 Iul 2020   •   18:10
Eurodeputatul Cristian Bușoi: România trebuie să profite la maximum de toate finanțările oferite de UE în domeniul Sănătății Hepta

Eurodeputatul Cristian Bușoi a prezentat astăzi Parlamentului European raportul său privind Programul de Sănătate al UE 2021-2027, EU4Health: investiții în infrastructură și prevenție, realizarea dosarului electronic european al pacientului, întărirea și extinderea rețelei europene de centre de excelență.

 Programul prioritizează lupta împotriva cancerului, în special a cancerului la copii.

"Am prezentat astăzi în cadrul Comisiei #ENVI din Parlamentul European raportul meu pentru Programul independent de sănătate #EU4Health. Sunt onorat să fiu responsabilul Parlamentului European pentru acest Program extrem de important pentru viitorul Uniunii Europene și a cetățenilor ei.

EU4Health are un buget de 9,4 miliarde de euro, cel mai generos buget pe care l-a avut până acum Sănătatea, iar în principalele obiective ale Programului sunt consolidarea sistemelor de sănătate din statele membre și pregătirea acestora pentru a face față crizelor și provocărilor de sănătate", spune Cristian Bușoi.

Eurodeputatul a propus mai multe modificări pentru întărirea sistemelor medicale, cum ar fi realizarea unor investiții în infrastructură medicală, în principal la nivelul asistenței medicale primare, construirea de spitale, care urmează a fi finanțate din fondurile de coeziune pentru consolidarea pe termen lung a sistemelor de sănătate și ca răspuns la provocările actuale și viitoare de sănătate ar trebui sa reprezinte o prioritate. Cristian Bușoi subliniază că o prioritate a Programului #UE de Sănătate ar trebui să fie cancerul la copii.

"Am propus investiții în prevenție și medicină personalizată. De asemenea, finanțări pentru întărirea Rețelei Europene de Centre de Excelență pentru boli rare, dar și extinderea rețelei pentru centre de excelență în boli transmisibile și netransmisibile, în special, cancer. Cancerul - și mai ales cancerul la copii - trebuie să reprezinte o prioritate a Programului #UE de Sănătate.

Am propus investiții în diagnosticarea precoce și screeningul timpuriu pentru a consolida prevenirea și depistarea atât pentru bolile transmisibile, cât și pentru cele care nu sunt transmisibile: bolile cardiovasculare, bolile neurodegenerative, bolile respiratorii, diabetul.

Am propus elaborarea și punerea în aplicare din bugetul EU4Health a Dosarului electronic european de sănătate, care să ofere sistemelor de asistență medicală mijloacele necesare pentru a îmbunătăți disponibilitatea și calitatea asistenței medicale, iar pacienții să poată avea acces mai rapid și mai ușor la tratament oriunde in UE", a transmis Cristian Bușoi.

Potrivit eurodeputatului, România trebuie să profite la maximum de toate finanțările oferite de Uniunea Europeană în domeniul Sănătății.

Parteneri
x close