Antena 3 CNN Actualitate Europa cumpără prea multe haine. Ce măsuri vrea să ia Comisia Europeană pentru reducerea consumului de textile

Europa cumpără prea multe haine. Ce măsuri vrea să ia Comisia Europeană pentru reducerea consumului de textile

Deputații europeni din Comisia pentru mediu au adoptat un set de recomandări privind măsurile pe care ar trebui să le ia UE cu privire la consumul excesiv de haine și deșeurile produse de industria textilă.

Europa cumpără prea multe haine. Ce măsuri vrea să ia Comisia Europeană pentru reducerea consumului de textile
Sursa foto: Getty Images I AnnaStills
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2023   •   14:02

Recent, deputații europeni din Comisia pentru Mediu au adoptat un set de recomandări pentru a aborda problemele create de consumul excesiv de haine și deșeurile produse de industria textilă.

Printre măsurile propuse se numără introducerea unui pașaport digital pentru textile, care va furniza consumatorilor informații despre întregul lanț de aprovizionare și materialele utilizate, precum și informații privind aspecte sociale și de muncă.

De asemenea, magazinele și producătorii nu vor mai putea distruge hainele nevândute, iar consumatorii vor fi asigurați cu o garanție privind durabilitatea produselor textile și informații privind modul în care hainele pot fi reparate.

"Pentru a combate supraproducția și supraconsumul de îmbrăcăminte și încălțăminte, Comitetul invită Comisia și țările UE să adopte măsuri care să pună capăt "fast fashion”, începând cu o definiție clară a termenului, bazată pe "volume mari de îmbrăcăminte de calitate inferioară la niveluri scăzute de preț”, se menționează într-un comunicat al Comisiei.

Citește și: Cum să ai o afacere prietenoasă cu mediul înconjurător

Deputații europeni doresc, de asemenea, să instituie cerințe de proiectare ecologică pentru haine și încălțăminte, pentru a favoriza țesăturile care folosesc mai puține microplastice și pentru a reduce cantitatea de microplastice eliberate în timpul proceselor industriale.

În plus, revizuirea Directivei-cadru privind deșeurile ar trebui să includă obiective specifice separate pentru prevenirea, colectarea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor textile, precum și pentru eliminarea treptată a depozitării deșeurilor textile pe depozitele de gunoi.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close