Antena 3 Actualitate Eurostat: România, ţara cu cea mai scumpă mâncare şi cele mai mici salarii din UE

Eurostat: România, ţara cu cea mai scumpă mâncare şi cele mai mici salarii din UE

14 Sep 2010   •   12:30
Eurostat: România, ţara cu cea mai scumpă mâncare şi cele mai mici salarii din UE
Sursa foto: Foto: customersrock.wordpress.com

România este ţara europeană cu mâncarea cea mai scumpă, dar cu cele mai mici salarii. Nu sunt vorbe în vânt, sunt date statistice Eurostat, care arată că preţurile alimentelor din ţara noastră sunt aproape de media europeană. Aceasta în condiţiile în care un român câştigă în medie cam 20% din salariul mediu european.

Potrivit datelor oficiului european de statistică, preţurile medii la alimente au fost în ţara noastră, anul trecut, echivalente cu 66% din media europeană.

Cele mai scumpe produse alimentare sunt cele din coşul de zi cu zi al românilor. Astfel, ouăle, laptele şi brânzeturile se vând la preţuri apropiate de cele europene. Aceasta în condiţiile în care salariul mediu în Riomânia este de cinci ori mai mic. Cele trei alimente sunt mai scumpe decât în Germania, unde salariile sunt peste media comunitară.

La polul opus se află carnea, care este cel mai ieftin produs alimentar, la puţin peste jumătate din media celor 27 de ţări. Românii câştigă foarte puţin, aşa că dau 40% din venituri pe mâncare, în vreme ce vest europenii alocă numai 15%.

Preţul alimentelor va creşte cu până la 30%

Alimentele se vor scumpi treptat în următoarea perioadă, astfel că, în preajma sărbătorilor de iarnă vom cumpăra totul la preţuri mult mai mari, au anunţat autorităţile. Cel mai mult s-ar putea scumpi pâinea, cu 30 %.

Majorări de preţ vor fi şi la lapte, legume, carne sau ulei, susţin cei care activează în domeniul alimentar. Până acum au fost anunţate scumpiri de 30% la pâine şi de 15% la ulei.

Benzina şi motorina au fost şi ele scumpite începând de luni, astfel că şoferii vor plăti mai mult cu 6 bani pe litru la staţiile OMV Petrom. Reprezentanţii companiei susţin că au luat această decizie, ca urmare a cotaţiilor internaţionale ridicate la produsele petroliere.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Eurostat Europa scumpire salarii

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close