Antena 3 CNN Actualitate Eveniment milenar: Episcopul de Oradea, Bogdanffy Szilard, beatificat de Vatican

Eveniment milenar: Episcopul de Oradea, Bogdanffy Szilard, beatificat de Vatican

Eveniment milenar: Episcopul de Oradea, Bogdanffy Szilard, beatificat de Vatican
Sursa foto: Foto: Mediafax
30 Oct 2010   •   14:23

Episcopul romano-catolic de Oradea, Bogdanffy Szilard, a fost beatificat, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii religioase ţinută la Basilica Romano-Catolică din oraşul bihorean, informează adevărul.ro.

Bogdanffy Szilard va fi trecut în calendarele romano-catolice şi va fi comemorat în fiecare an. Episcopul a fost beatificat pentru că Papa Benedict al XVI-lea a aprobat decretul de recunoaştere a martiriului episcopului romano-catolic de Oradea.

Sute de preoţi şi mii de credincioşi au participat la cel mai important eveniment al comunităţii romano-catolice, din ultimii 800 de ani (n.r. - perioada scursă de la sanctificarea regelui Ladislau al Ungariei).

Decretul de beatificare a fost citit de trimisul special al Papei Benedict al XVI-lea, arhiepiscopul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru cauzele sfinţilor.

 


„Papa Benedict al XVI-lea a subliniat faptul că, prin beatificarea episcopului martir de Oradea, nu numai dieceza locală, ci şi întreaga Biserică primeşte un nou mijlocitor şi un exemplu de fidelitate faţă de Biserica lui Cristos şi urmaşul Sfântului Petru”, a precizat Vakon Zsolt, secretar al Episcopiei Romano Catolice.

Potrivit lui Vakon, în Oradea a mai avut loc un astfel de eveniment doar în 1192, când a fost canonizat regele Ladislau al Ungariei, întemeietorul Episcopiei romano-catolice de Oradea.

Episcopul Bogdanffy Szilard a murit ca deţinut politic, din cauza torturilor comuniste, în închisoarea din Aiud, în 1953. El s-a născut în 1911 în Banatul sârbesc. A devenit episcop auxiliar romano-catolic de Satu Mare şi Oradea la doar 38 de ani, fiind arestat câteva luni mai târziu, la 5 aprilie 1949.

Potrivit unor istorici, Bogdanffy a fost citat în anul 1939 de către serviciile secrete româneşti, ca militant pentru rezistenţa comunităţii maghiare împotriva încercărilor de românizare.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close