Antena 3 CNN Actualitate Evul mediu în spitalele româneşti. O procedură medicală folosită în comunism i-a fost fatală unei femei. Metoda nu mai este utilizată în străinătate

Evul mediu în spitalele româneşti. O procedură medicală folosită în comunism i-a fost fatală unei femei. Metoda nu mai este utilizată în străinătate

Evul mediu în spitalele româneşti. O procedură medicală folosită în comunism i-a fost fatală unei femei. Metoda nu mai este utilizată în străinătate
de M.Z.    |    07 Oct 2014   •   11:12

O procedură medicală inventată de un român, şi care se face în spitalele din România încă de acum 30 de ani, a băgat în sperieţi rudele unei femei din Bacău.

Aspectul intervenţiei chirurgicale, dar şi faptul că pacienta a decedat la scurt timp după, au făcut ca rudele să arunce cu acuzaţii asupra medicilor băcăuani.

Chirurgii se apără spunând că nu au cu ce înlocui metoda şi că doar aşa pot salva vieţile oamenilor. Procedura care se aplică doar în cazul pacienţilor cu afecţiuni grave şi care necesită intervenţii în zona abdominală. Chiar dacă este folosit tub de plastic pentru a face un fel de cusătură, medicii spun că este singura soluţie salvatoare. 

Vedeţi, în videoul de mai sus, imaginea care le-a făcut pe rudele unei femei de 60 de ani să se revolte împotriva medicilor de la Spitalul judeţean de urgenţă Bacău: o operaţie închisă cu tub de perfuzie. Sora lor, decedată după aproape două săptămâni de stat în spital, a ieşit din sala de operaţii cusută ca un sac. 
 
Femeia, bolnavă de ciroză hepatică, a făcut peritonită şi a fost operată de urgenţă. Acolo, medicul chirurg ar fi recurs la o tehnică folosită în România în perioada comunistă. Rudimentară, dar eficientă, spun doctorii.
 
O metodă numită de medici "tehnica brăţărilor Georgescu" şi pe care o practică mulţi alţi chirurgi. Nu în România , şi nu într-un spital de provincie.

Metoda care pare barbară pare a fi una salvatoare. Însă, pentru rudele femeii arăta ca o mutilare. Mai ales că pacienta, grav bolnavă, a decedat la doar câteva zile după.
 
Nici pentru colegii chirurgilor băcăuani imaginea intervenţiei nu a părut una normală. Puşi faţă-n faţă cu o fotografie a suturii, directorii spitalului au respins iniţial ideea că s-ar întâmpla aşa ceva în unitatea lor medicală. Abia după ce au aflat că este o practică înscrisă în protocoalele medicale s-au liniştit.
 
Lipsa de comunicare între medic şi pacient a dus, însă, la acuzele grave din partea rudelor femeii. Iar conducerea unităţii sanitare e acum obligată să caute posibile alternative pentru le recomanda medicilor altfel de proceduri. Toate acestea în timp ce pe glob apar noi tehnici medicale în fiecare zi.

×
Subiecte în articol: spitale Bacău
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close