Antena 3 CNN Actualitate Exces de putere: România, o țară ruptă în bucăți

Exces de putere: România, o țară ruptă în bucăți

Exces de putere: România, o țară ruptă în bucăți
Sursa foto: Foto: freeimages.com/sorina bindea
08 Apr 2016   •   22:47

Oana Zamfir a prezentat, la Exces de putere, de la Antena 3, ”minunile” făcute în infrastructura altor state, de la poduri la autostrăzi suspendate, în vreme ce harta României e ruptă de fiecare dată când e vreme rea.

”La Tihuța nu se mai trece când ninge, pe Valea Oltului la fel, la Comarnic e suficient să fie weekend și se blochează traficul. La Brăila și la Galați nu trebuie să ningă. Aici Dunărea rupe ea legătura”, a spus Oana Zamfir, la Antena 3.

O poveste tipic românească, expresie a neputinței, nepriceperii, a ratării șansei, tocării banilor, mizeriei, corupției și rivalității între politicieni. De 20 de ani, toate acestea împiedică construitea unui pod sau a unui tunel care să traverseze Dunărea de la Brăila și Galați la Tulcea. România rămâne ruptă în zeci de minute de așteptare la vechea trecere cu bacul.

În urmă cu fix 20 de ani, la Brăila era pus pe hârtie primul proiect al unui pod peste Dunăre, făcut de Iptana. După șase ani de așteptare prin sertarele capilor județului, în 2002, pe un grant japonez, apare un studiu nou. Patru benzi rutiere plus cale ferată. Costuri: între 150 și 200 de milioane de euro, până la un miliard dacă se vrea și cale ferată.

Apoi încă un studiu făcut de BERD, și încă ani de așteptare. Una scumpă, în care se toacă bani.

Chinul părea însă a lua sfârșit anul trecut când Brăila intra în grația actului major al lui Ioan Rus la Ministerul Transporturilor. Podul a intrat în masterplan. Însă cu un grad de prioritate doi, orizontul de implementare este însă spre 2030.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close