Exercițiu de alarmare. Mesajul lui Raed Arafat pentru români

13 Apr 2017   •   13:43
Exercițiu de alarmare. Mesajul lui Raed Arafat pentru români

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, recomandă populației să urmărească informările ISU și DSU referitoare la exercițiul ce va avea loc săptămâna viitoare, la nivel național, pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, informează Agerpres.

 "Este un exercițiu prin care testăm sirenele, obișnuim populația și încercăm să pregătim ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună așa sau ce înseamnă când sună altfel. Exerciții similiare s-au făcut și în alte țări. Dacă luăm Germania recent a avut loc un exercițiu pe plan național prin verificarea sistemelor de înștiințare publică", a declarat Arafat joi, într-o conferință de presă la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

El a spus că acest gen de exercițiu nu a mai fost făcut de foarte mult timp și este util pentru a vedea cât de bine se aud aceste sirene.

"Sirenele sunt cele care există la acest moment și, bineînțeles, unul din lucrurile care o să fie analizat în acest exercițiu este dacă s-au auzit peste tot, dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite. Pentru că sunt unii care și-au izolat apartamentele foarte bine și poate că sirenele nu se mai aud așa de bine și atunci sunt sisteme alternative de alertare, (...) cum sunt sistemele pe care vrem să le implementăm în colaborare cu mass-media (...) și am apelat la toți reprezentanții mass-media să ne ajute prin transmiterea unor mesaje instantanee când este vorba de o situație de urgență. (...) Deja avem trei protocoale semnate", a precizat Arafat.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va desfășura, în perioada 18 — 21 aprilie, un amplu exercițiu, la nivel național, pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă — PROCIV 2017.

Simulările vor începe marți, iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

În perioada vizată, locuitorii Capitalei și cei din județele țării vor auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10,00 — 15,00. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.

IGSU le recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma "Exercițiu".

Sursă: Agerpres
x close