Antena 3 CNN Actualitate Exodul medicilor capătă o tendinţă îngrijorătoare. 11.200 de doctori au plecat în ultimii cinci ani

Exodul medicilor capătă o tendinţă îngrijorătoare. 11.200 de doctori au plecat în ultimii cinci ani

Exodul medicilor capătă o tendinţă îngrijorătoare. 11.200 de doctori au plecat în ultimii cinci ani
Sursa foto: Foto: blogs.discovermagazine.com
de M.Z.    |    23 Mai 2012   •   15:49

Un număr de 11.200 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani, astfel că exodul medicilor români a luat o "tendinţă îngrijorătoare", a apreciat, miercuri, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

Medicul a spus că, în perioada 2007-2012, au fost formaţi 8.600 de medici specialişti, iar în acelaşi interval de timp au plecat din România 11.200 de medici.

"Din cauza condiţiilor din România, exodul medicilor români a luat o tendinţă îngrijorătoare", a subliniat preşedintele CMR, arătând că în privinţa acestui fenomen "suntem unici în Europa", potrivit Mediafax.

El a spus că România "a pierdut" aproximativ trei miliarde de lei numai cu cheltuielile de educaţie pentru aceşti medici.

Astărăstoae a mai declarat că s-a ajuns ca în unele spitale să nu existe măcar un singur medic specialist într-un anumit domeniu.

Şeful CMR a precizat că printre motivele care stau la baza plecării medicilor din România sunt blamarea corpului medical şi lipsa de respect pentru această categorie profesională, veniturile mici ale medicilor, politizarea excesivă a sistemului sanitar care nu permite realizarea sau dezvoltarea unei cariere profesionale şi frica de malpraxis în condiţiile în care medicii sunt nevoiţi "să improvizeze de la o zi la alta" în lipsa unor dotări sau asigurării medicamentelor necesare tratării pacienţilor.
pa

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close