Jim Axelrod de la CBS News a stat de vorbă cu unul dintre experţii din ţara noastră, de la Harvard, despre virusurile care sunt ameninţătoare.
Numărul care îi sperie pe foarte mulţi oameni este această estimare care arată că între 40 şi 70% din populaţia adultă a lumii ar putea fi infectată.
”Este o previziune. Vom afla dacă este sau nu corectă, pe măsură ce lucrurile evoluează. Este cea mai bună estimare pe care am putut să o fac pornind de la o combinaţie de modele matematice pe care le folosim pentru a detecta şi prezice epidemiile”, a spus specialistul.
Dacă este să vorbim despre cifrele care pot crea panic în rândul oamenilor, ce ne puteţi spune?
”Din nou, aceste 40-70% reprezintă numărul de persoane infectate din populaţia adultă. Ştim că jumătate dintre cei care sunt infectaţi nu au deloc sau aproape deloc simptome.
Nu ştim cât de mulţi sunt în această stare. Dacă ar fi jumătate dintre oameni, atunci 1% sau 2% dintre cei cu simptome se reduc la jumătate. Oricare ar fi cifrele, o să fie o situaţie urâtă dacă se va răspândi la nivelul previziunilor. Şi eu cred că asta se poate întâmpla.
Şi o să fie milioane de oameni care mor şi nu cred că putem evita.
Cred că există motive ca oamenii să fie îngrijoraţi şi cred că putem transforma aceste îngrijorări în acţiuni concrete care să îmbunătăţească situaţia. Cei 1% dintre cei cu simptome, acea rată de morbiditate. Nici aici nu avem o ecuaţie matematică foarte clară”, a zis el.
Oamenii peste 65 de ani sunt mai predispuşi la îmbolnăvire sau poate că oamenii sub 30 de ani sunt mai puţin expuşi. Corect ?
”Predispoziţia la infecţia simptomatică pare a creşte în special odată cu vârsta şi incidenţa este foarte mare la persoanele foarte în vârstă.
La cei care au simptome, creşte şi riscul de deces.
Deci acest risc este concentrat în cadrul grupelor persoanelor de vârstă înaintată. Acolo sunt riscurile cele mai mari”, a mai spus acesta.