Antena 3 Actualitate Explodează prețul energiei în România. Se anunță o avalanșă a măririlor de prețuri

Explodează prețul energiei în România. Se anunță o avalanșă a măririlor de prețuri

18 Sep 2019   •   19:35
Explodează prețul energiei în România. Se anunță o avalanșă a măririlor de prețuri
Sursa foto: foto: Pixabay.com

Preţul energiei electrice pe piaţa bursieră spot, cu livrare joi, atinge maximul istoric de 750 de lei pe MWh, nivel mai mult decât dublu faţă de celelalte ţări din regiune, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM.

Energia va avea acest preţ în trei intervale orare, respectiv 18:00 - 21:00.

Precedentul record fusese de 680 de lei pe MWh, atins pe 1 februarie 2017, în mijlocul unei perioade extrem de geroase, cu consum uriaş de energie la nivelul întregii ţări.

Preţul mediu al energiei cu livrare joi este de 578 de lei pe MWh, de asemenea unul record pentru media preţurilor pe o zi.

În regiune, România este departe cea mai scumpă piaţă (122 de euro pe MWh), faţă de 53 de euro pe MWh în Ungaria şi 46 de euro în Slovacia şi Cehia, potrivit Agerpres.

Informația a fost comentată, miercuri, la Punctul de Întâlnire, de fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu.

"Consecințele se vor vedea probabil în facturi. Eu sper să nu fie o situație care să dureze foarte mult și să fie doar o situație conjuncturală. Cauzele sunt mai multe: sunt cauze generate de faptul că s-au închis niște capacități de producție. A fost un incident la una dintre centralele nucleare.

Sunt cauze mai profunde și anume că de vreo 15 ani investim foarte puțin în sectorul de producție de energie electrică. Sunt cauze legate de funcționarea pieței care funcționează deficitar. Deci avem cauze generate de pe o zi pe alta, dar avem și cauze mai structurale", a spus Răzvan Nicolescu.

×
Subiecte în articol: Punctul de întâlnire

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close