Exportul de buşteni, cherestea şi lemn de foc, suspendate până la 31 august

de S.T.    |    16 Mai 2015   •   16:11
Exportul de buşteni, cherestea şi lemn de foc, suspendate până la 31 august
Guvernul va interzice până pe 31 august exporturile de buşteni, cherestea sau lemne de foc. Proiectul face parte dintr-un program mai amplu de stopare a tăierilor ilegale de pădure din ultimii ani şi vizează reglementarea strică a exporturilor de masă lemnoasă.

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă. Primul vizează suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, până pe 31 august 2015. Cel de-al doilea proiect prevede că în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă.

Cele două proiecte de OUG vor fi supuse aprobării în următoarea şedinţă de Guvern.

În România se recoltează anual aproximativ 19 milioane metri cubi de masă lemnoasă, din care 12 milioane metri cubi se prelucrează industrial, iar diferenţa de şapte milioane metri cubi este destinată încălzirii şi altor utilizări. Exportul de lemn neprelucrat este sub un milion de metri cubi anual, iar cel de produse din lemn - de peste şapte milioane de metri cubi.

Parteneri
x close