Antena 3 CNN Actualitate "Faceți în casă un cort din pături și băgați șosete în dresuri pe sub ușă!" | Pericol de blackout în România din cauza viscolului puternic

"Faceți în casă un cort din pături și băgați șosete în dresuri pe sub ușă!" | Pericol de blackout în România din cauza viscolului puternic

Vremea rea se întoarce în România, cu furtuni de zăpadă și cu riscul ca numeroase zone să rămână fără curent electric.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Ian 2024   •   16:02

În noiembrie, anul trecut, zeci de mii de români care au rămas fără energie în timpul unui episod sever de ninsoare, amintește Antena 3 CNN.

Este o situație pentru care cei de la Asociația Energia Inteligentă au realizat un ghid, promovat de Ministerul Energiei.

O primă precauție presupune ca locatarii gospodăriilor rămase fără curent pe timp de vreme rea să oprească toate aparatele electrice care au elemente de încălzire.

  • De asemenea, aparatele sensibile la supratensiuni, cum ar fi calculatoarele, trebuie deconectate. Un întrerupător de lumină trebuie păstrat în poziția deschis, pentru a ști când revine curentul.
  • Este important ca în astfel de situații oamenii să aibă un radio cu baterii, pentru a fi informați cu actualizări din partea autorităților.
  • Este, de asemenea, important ca populația din zonele afectate să aibă rezerve de alimente ușor de păstrat și apă.
  • Cei sinistrați trebuie să dispună de posibilitatea de a crea un micro-mediu ambiant care reține căldura.
  • O soluție ar fi instalarea unui cort într-o cameră având legătură cu baia.
  • Dacă nu dispuneți de un cort, improvizați unul, cu ajutorul unei mese și al unor pături, spune ghidul citat. Cea mai mare parte a nopții ar trebui petrecută în cea mai caldă cameră.
  • Geamurile și ușile trebuie izolate pentru a păstra căldura. La nevoie, se poate tăia o pereche de dresuri în care se pot pune șosete, pentru a opri curenții de aer.

În perioada de izolare, trebuie consumate alimente calde, iar oamenii trebuie să rămână hidratați. Consumul de apă din zăpadă topită nu este recomandat, și nici consumul de produse reci, deoarece coboară temperatura.

Secretar de stat în Ministerul Energiei: "Suntem pregătiți să intervenim oriunde va fi nevoie!"

"Într-adevăr, vremea se va răci semnificativ. De marți, însă, vremea se va încălzi setat. Prognoza nu anunță cu vijelii mai mari decât în mod uzual și considerăm că aceste manifestări nu vor produce riscuri majore în rețelele electrice.

Comandamentul energetic de iarnă, coordonat de către Ministerul Energiei, care și-a intrat în drepturi de la 1 noiembrie 2023, este permanent la datorie.

Cei doi operatori naționali de transport de energie electrică, operatorul național de transport de gaze, Transgaz, toți producătorii, furnizorii și distribuitorii de energie electrică și de gaze naturale sunt atenți la tot ce se întâmplă din punct de vedere meteo și nu numai.

Pot spune că în aceste condiții nu vor fi niciun fel de probleme în sistemul energetic național. Suntem pregătiți să intervenim oriunde va fi nevoie, se va ține în permanent legătură cu autoritățile locale și se va interveni punctual în locurile unde va fi necesar", a spus Casian Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close