Antena 3 CNN Actualitate FACIAS: "Controalele ANAF protejează atât interesele statului, cât și pe ale cetățenilor"

FACIAS: "Controalele ANAF protejează atât interesele statului, cât și pe ale cetățenilor"

Intensificarea verificărilor fiscale de către ANAF a persoanelor fizice, în cazul cărora există suspiciuni de neconformare la declararea veniturilor este un demers legitim și în interesul statului și al cetățenilor, transmite Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

FACIAS: "Controalele ANAF protejează atât interesele statului, cât și pe ale cetățenilor"
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    06 Iul 2022   •   11:34

"FACIAS salută demersul anunțat de către Lucian Heiuș, președintele ANAF, în ceea ce privește intensificarea verificărilor fiscale a persoanelor fizice, în cazul cărora există suspiciuni de neconformare la declararea veniturilor.

Intensificarea acestor demersuri, care au avut loc și până acum, reprezintă o acțiune legitimă a ANAF, scopul fiind nu doar colectarea corectă a sumelor datorate bugetului de stat, ci și asigurarea unei imagini mai corecte a realităților fiscale. Apreciem că acest proces, în paralel cu digitalizarea și informatizarea sistemului, reprezintă pași importanți pentru o politică publică eficientă, care să asigure un grad ridicat de conformare voluntară a contribuabililor în ceea ce privește obligațiile fiscale. În același timp, demersurile amintite mai sus au o contribuție importantă la protejarea intereselor fiscale ale statului și ale contribuabililor onești”, arată FACIAS.

Demersul ANAF însă nu trebuie să fie făcut cu exces de zel, avertizează FACIAS, care spune că actele de impunere fiscală din partea ANAF trebuie emise cu maximă atenție și responsabilitate, trecutul arătând că multe dintre aceste decizii de impunere au fost desființate de instanțe.

"În același timp, FACIAS atrage atenția că ANAF trebuie să acorde o atenție sporită în cazul actelor de impunere fiscală, amintind aici faptul că un număr semnificativ al actelor de impunere au fost desființate în faza contestațiilor administrative și a instanțelor de judecată. Acest fenomen afectează bugetul de stat, care este grevat prin obligația de a restitui banii, nu doar a sumelor contribuabililor, ci și a dobânzilor care curg în favoarea acestora în considerabila perioadă de timp în care procesele sunt judecate.

De asemenea, FACIAS le reamintește contribuabililor că încă este aplicabilă amnistia fiscală cu privire la debitele scadente anterior datei de 31 martie 2020, aceasta presupunând achitarea debitelor principale, anulând astfel accesoriile aferente. Pot beneficia de aministia fiscală atât contribuabilii care, până la 30 iunie 2022, vor declara și vor plăti impozit pe venit suplimentar de plată (în situația în care au sub-declarat anterior), cât și cei pentru care se va începe o verificare a situației fiscale personale până la 30 iunie 2022, indiferent de momentul finalizării acesteia", mai spune FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS ANAF
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close