Antena 3 CNN Actualitate FACIAS cere explicații ministrului Rafila, privind respectarea drepturilor pacienților

FACIAS cere explicații ministrului Rafila, privind respectarea drepturilor pacienților

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) i-a cerut ministrului Alexandru Rafila să spună public ce măsuri se vor lua pentru a se asigura că drepturile pacienților sunt respectate.

FACIAS cere explicații ministrului Rafila, privind respectarea drepturilor pacienților
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    12 Sep 2023   •   17:38

Solicitarea vine încontextul în care încasările de la conribuabili, pentru asigurările de sănătate, au crescut foarte mult în ultimii cinci ani.

"Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a constatat o creștere semnificativă a încasărilor de la populație a contribuțiilor de asigurări de sănătate, cel puțin în ultimii cinci ani.

Potrivit datelor disponibile, încasările din 2018 au fost de 26 de miliarde de lei, în timp ce suma bugetată pentru anul 2023 este de peste 42 de miliarde de lei, din care 30 de miliarde provin din contribuțiile cetățenilor.

Conform unui sondaj realizat de către FACIAS, serviciile medicale oferite de statul român sunt total neadecvate, fiind necesare măsuri urgente. România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor, se arată în profilul de țară al României realizat de experți în domeniul sănătății ai Comisiei Europene.

Vă solicităm ca în baza dispozițiilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, să ne comunicați planul de acțiuni prin care se actualizează drepturile pacientului reglementate de Legea nr. 46/2003, precum și masurile prin care drepturile pacienților vor fi asigurate", spune FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS Alexandru Rafila
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close