Antena 3 CNN Actualitate FACIAS, întrebări-cheie pentru premierul Ciucă. Este România pregătită în fața unei posibile crize alimentare?

FACIAS, întrebări-cheie pentru premierul Ciucă. Este România pregătită în fața unei posibile crize alimentare?

Avertismentele organizațiilor internaționale în ceea ce privește posibilitatea reală a unei crize alimentare au determinat Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) să reacționeze și să îi solicite premierului Ciucă să facă publice informațiile legate de rezervele de hrană ale României.

FACIAS, întrebări-cheie pentru premierul Ciucă. Este România pregătită în fața unei posibile crize alimentare?
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Georgiana Adam    |    03 Aug 2022   •   11:22

"Țara noastră produce suficiente alimente pentru a asigura consumul intern, dar este statul cel mai vulnerabil din Uniunea Europeană din punct de vedere al siguranței alimentare", avertizează FACIAS, care i-au transmis, punctual, mai multe întrebări premierului.

"Vă rugăm să explicați cetățenilor României, de care sunteți direct responsabil:

- Pentru ce perioadă se estimează că rezervele de stat pentru produsele alimentare pot asigura necesarul de hrană in Romania?

Este o chestiune care trebuie lămurită, în condițiile în care știm că legea actuală prevede constituirea de rezerve pentru o perioadă de două luni și jumătate, în timp ce în Franța sau Germania rezervele de stat asigură necesarul de hrană pentru doi ani.

- Cu cat au crescut, procentual, rezervele de stat pentru produse alimentare ca urmare a adoptării OUG 75/2 iunie 2022?

- Ce cantități de grâu, rapiță și orz a achiziționat statul de la fermierii români în acest an?

- Au fost indentificate soluții pentru ca grâul și alte cereale produse de fermierii români să fie depozitate?

Este necesară o lămurire în acest sens având în vedere sesizările numeroase din ultima perioadă venite de la fermieri din Dobrogea, de exemplu, care spun că au ajuns să vândă la prețuri de dumping pentru că nu au unde să depoziteze produsele, din cauza cerealelor care vin din Ucraina și blochează infrastructura subdimensionată din România.

- Care este stadiul construirii celor opt depozite regionale strategice, pentru fiecare regiune a țării, obiective inclus în Programul Național de Redresare și Reziliență, ale căror proiecte au fost demarate în prima parte a anului trecut?

- Luați în calcul realizarea unei burse a alimentelor produse în Romania, care ar putea oferi posibilitatea păstrării unor volume mai mari în țară?”, întreabă FACIAS.

Statul este obligat să își protejeze cetățenii, subliniază FACIAS, iar românii au dreptul să știe ce face guvernul privind siguranța alimentară și care sunt astăzi rezervele de hrană ale României.

"Considerăm că un astfel de risc este inacceptabil, mai ales în condițiile în care poate fi eliminat fără complicații și într-un timp relativ scurt. De aceea, domnule Prim-Ministru, vă solicităm să acționați cu celeritate pentru ca statul să își poată îndeplini eficient unul dintre rolurile sale fundamentale, acela de a-și proteja cetățenii", mai spune FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS Nicolae Ciucă
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close