x close

FACIAS solicită ministrului Sănătății măsuri urgente pentru rezolvarea crizei gărzilor de noapte din spitale

06 Noi 2018   •   19:06
FACIAS solicită ministrului Sănătății măsuri urgente pentru rezolvarea crizei gărzilor de noapte din spitale

FACIAS solicită Ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, măsuri urgente pentru rezolvarea crizei gărzilor de noapte din spitale

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Sănătăţii rezolvarea crizei gărzilor de noapte efectuate de personalul medical din spitale şi centrele de urgenţă.

Conform unui studiu al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, în România o gardă durează în medie 33,3 ore, iar peste 93% dintre medicii români au muncit mai mult de 24 de ore în continuu. Un medic de urgenţe ajunge să facă între 5 şi 10 gărzi pe lună.

Acest lucru pune în pericol viaţa medicilor, care nu mai au timp de refacere, fiind şi unul dintre motivele plecărilor tot mai dese din sistemul medical românesc. Zeci de cadre medicale şi-au pierdut viaţa în timpul gărzilor sau imediat după încheierea acestora. În acelaşi timp este pusă în pericol viaţa pacienţilor, personalul epuizat fizic fiind evident în imposibilitatea de a asigura servicii medicale de calitate.

Conform sindicatului Sanitas cauzele acestei crize sunt: nerespectarea normativului de personal, creşterea numărul de pacienţi pe timpul gărzilor, lipsa de candidaţi pentru spitalele din teritoriu, practica unor manageri de a nu angaja personal suplimentar.

FACIAS cere ministrului Sănătăţii şi factorilor de decizie la nivel de spitale schimbarea politicii de personal şi recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă.

Sursă: Agerpres

Citeşte mai multe despre:

facias solicitare Ministrul Sanatatii masuri
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati