Antena 3 CNN Actualitate FACIAS, despre stadiul actual al PNRR: România poate pierde 1,3 miliarde de euro

FACIAS, despre stadiul actual al PNRR: România poate pierde 1,3 miliarde de euro

România poate pierde 1,3 miliarde de euro, aferente cererii doi de plată din PNRR, transmite Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

FACIAS, despre stadiul actual al PNRR: România poate pierde 1,3 miliarde de euro
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    05 Mai 2023   •   11:37

"FACIAS semnalează situația dificilă în care se află statul român în ceea ce privește implementarea masurilor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), consecința fiind pierderea unor finanțări europene de miliarde de euro.

FACIAS a solicitat decidenților guvernamentali să detalieze în ce stadiu se află România în ceea ce privește implementarea PNRR și a aflat că au trecut mai mult de 4 luni de când a înaintat cea de a 2 a cerere de plată din PNRR și nici pana la acest moment nu a fost primit avizul favorabil din partea Comisiei Europene.

Conform unui răspuns primit de FACIAS de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în acest an, România nu a încasat niciun ban din PNRR pentru că nu a îndeplinit cerințele pentru 3 jaloane cuprinse în plan", notează FACIAS într-un comunicat de presă.

Jaloanele "buclucașe" sunt pe energie și pensii

"Jalonul 129 ce presupune semnarea contractelor pentru construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW

Jalonul 133 ce presupune semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată

Jalonul 213 ce presupune intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2", spune FACIAS.

Cererea de plată cu numărul 3 este și ea cu probleme, inclusiv din cauza întârzierii provocate de cererea a doua depusă la finele anului trecut.

"Dintr-un răspuns oficial al MIPE, transmis FACIAS, rezultă că România are probleme și cu a treia cerere de finanțare. Ministerul estimează ca cea de a treia a cerere de plată va fi trimisă Comisiei Europene până la sfârșitului lunii iunie 2023 doar dacă vor fi clarificate anumite aspecte printre care cel mai important fiind chiar aprobarea cererii de plată nr. 2. Și având în vedere că nu avem nici măcar aprobare pentru a doua cerere, este destul de clar că nu vom încasa niciun ban nici din cererea nr. 3 chiar dacă va fi depusă la timp", mai spune FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS PNRR
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close