Antena 3 CNN Actualitate Factură la curent uriaşă pentru măicuţele de la Mănăstirea Colilia, care au stat 15 ani fără electricitate | #josfăcătura

Factură la curent uriaşă pentru măicuţele de la Mănăstirea Colilia, care au stat 15 ani fără electricitate | #josfăcătura

Factură la curent uriaşă pentru măicuţele de la Mănăstirea Colilia din Constanţa care au reuşit să se branşeze în urmă cu câteva luni, după ce au stat 15 ani fără electricitate.

Factură la curent uriaşă pentru măicuţele de la Mănăstirea Colilia, care au stat 15 ani fără electricitate | #josfăcătura
Sursa foto: dobrogea.tv
de Alin Tarnovschi    |    04 Feb 2022   •   10:26

Timp de 15 ani, măicuţele de la Mănăstirea Colilia, situată în zona comunei Cogealac din Constanţa, dar la distanţă de câţiva kilometri de localitate, în câmp, au trăit fără electricitate şi s-au descurcat aşa cum au putut.

Anul trecut, în luna octombrie, au reuşit să branşeze mănăstirea şi s-au bucurat când au reuşit să pună în funcţiune frigiderul, maşina de spălat şi o ladă frigorifică.

Bucuria lor s-a transformat în amărăciune atunci când, în plină criză a facturilor la curent şi gaze, au primit primele facturi la curent şi au crezut că nu văd bine.

Pentru câteva electrocasnice băgate în priză, compania le-a facturat 41.000kw, adică 30.000 de lei.

"Consumul nostru este de 4.000 de kw, deci 2.000 de kw pe lună. Este factură pe două luni, octombrie și noiembrie. Iar cea pe decembrie care a venit acum câteva zile este de 14.000. Și în total am 40.000 de kw. 41.000 de kw", a declarat maica stareță Rafaela, Mănăstirea Colilia pentru dobrogea.tv.

Pentru că distanţa de la şosea şi până la mănăstire este de aproximativ doi kilometri, cablul, la fel de lung, consumă mult mai multă energie reactivă decât în mod obişnuit, iar drept urmare contorul înregistrată consum de energie chiar şi când toţi consumatorii sunt scoşi din priză.

"Ne-au spus că datorită cablului care este de lungime foarte mare, de doi kilometri, este o energie care se duce și se întoarce de la șosea, de la rețeaua națională, până la transformatorul nostru. Se duce, se întoarce. Nu produce nimic în câmpul acesta. Chiar dacă scoatem toți consumatorii din priză, acea energie reactivă oricum se contorizează", a mai declarat maica stareță Rafaela, Mănăstirea Colilia.

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close