Antena 3 CNN Actualitate Funcționează! Facturile constănțenilor la căldură scad cu peste 30%, cea mai mare scădere din țară

Funcționează! Facturile constănțenilor la căldură scad cu peste 30%, cea mai mare scădere din țară

Primarul Vergil Chițac anunță în premieră scăderea costurilor la termie în Constanța. ”Prețul pe gigacalorie a scăzut de la 1910 lei la 1284 lei”, arată edilul Constanței într-o postare pe o rețea de socializare. În termeni procentuali, scăderea de 32% reprezintă cea mai mare ieftinire a prețului la gigacalorie din România.

Funcționează! Facturile constănțenilor la căldură scad cu peste 30%, cea mai mare scădere din țară
Sursa foto: Facebook | Vergil Chiţac
de Georgiana Adam    |    31 Oct 2023   •   13:32

Administrația municipiului Constanța anunță o scădere consistentă a costurilor pe gigacalorie, în urma bilanțului energetic efectuat pe perioada septembrie 2022-septembrie 2023. Reducerea costurilor vine în urma reabilitării capitale a rețelei de transport agent termic, care nu a mai suportat nici un fel de reparații de peste 50 de ani. Pierderile au fost reduse, arată primarul Chițac.

"Coroborat și cu eliminarea consistentă a pierderilor din rețea și cu scăderea numărului intervențiilor, ne așteptăm la o ieftinire deloc neglijabilă a căldurii în această iarnă pentru constănțeni", scrie primarul Vergil Chițac.

Funcționează! Facturile constănțenilor la căldură scad cu peste 30%, cea mai mare scădere din țară

Este cea mai mare reducere a prețului gigacaloriei din țară

Municipiul Constanța obține cea mai mare reducere a costurilor pe gigacalorie din România. Peste 43.000 de gospodării din municipiul de la malul mării vor plăti efectiv cu peste 22% mai puțin pentru gigacalorie la iarnă. Reducerea este consistentă și se plasează pe primul loc din România.

”Voi propune Consiliului Local scăderea prețului gigacaloriei pentru populație de la 450 lei la 350 lei”, arată primarul Vergil Chițac.

În ultimii doi ani, municipiul Constanța a dezvoltat un amplu program de reabilitate a rețelei de termie, concomitent cu intervenții de reabilitare a infrastructurii rutiere. Constănțenii au suportat cu greu intervențiile pe carosabil și în subsol, dar primarul spune că tot acest ”disconfort” a început să își arate beneficiile reale.

„Disconfort mare, răsplată pe măsură: Ieftinim prețul gigacaloriei la Constanța”, postează primarul Constanței pe Facebook.

În total, peste 75 km de conducte (rețea termie primară și secundară) și 11 puncte termice sunt introduse în programul de reabilitare. Investițiile depășesc 283 de milioane de lei, din care 247 de milioane de lei sunt fonduri europene, nerambursabile. Lucrările sunt derulate în trei etape, prima dintre acestea fiind deja finalizată. La finalul lucrărilor cca. 60% din rețeaua de termie a Constanței va fi reabilitată.

În august 2023, Primăria Constanța anunța public că „după 50 de ani de folosință, după foarte mulți ani în care sistemul de termoficare centralizat a creat pagube mari în bugetul local din cauza degradării foarte mari a conductelor care transportă agentul termic, locuitorii Constanței sunt tot mai aproape de a plăti facturi mici și corecte pentru apa caldă și încălzirea locuinței”.

În București au scăzut pierderile din rețeaua de termie, dar prețul a rămas la fel

În această iarnă constănțenii vor ajunge să plătească la căldură un preț similar cu cel pe care îl plătesc bucureștenii, în jur de 350 de lei/gigacalorie. Primarul Capitalei, Nicușor Dan anunța acum două săptămâni că va menține plafonarea prețului la gigacalorie și că, similar municipiului Constanța, pierderile din rețea au scăzut semnificativ. „Pierderile din rețea au scăzut în valoare absolută foarte mult”, spunea primarul Capitalei la mijlocul lunii octombrie. Cu toate acestea, scăderea pierderilor în Capitală nu se reflectă într-o scădere direct proporțională în prețul pe care îl plătesc bucureștenii pentru căldură. În același timp, fiecare casă/apartament branșat la sistemul centralizat de termoficare din Constanța va avea facturi mai mici cu cca. 22% în această iarnă.

Disconfort mare, răsplată pe măsură: Ieftinim prețul gigacaloriei la Constanța A meritat și merită în continuare...

Publicată de Vergil Chițac pe Luni, 30 octombrie 2023

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close