Antena 3 CNN Actualitate Facturi la jumătate pentru românii din Delta Dunării şi Munţii Apuseni | Legea veche de 26 de ani pe care puţini o cunosc

Facturi la jumătate pentru românii din Delta Dunării şi Munţii Apuseni | Legea veche de 26 de ani pe care puţini o cunosc

O lege veche de 26 de ani prevede ca oamenii ce trăiesc în zona Munţilor Apuseni sau în Delta Dunării să plătească doar jumătate din facturile la energie elctrică şi gaze naturale.

Facturi la jumătate pentru românii din Delta Dunării şi Munţii Apuseni | Legea veche de 26 de ani pe care puţini o cunosc
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Aug 2022   •   09:03

Deşi legea a fost promulgată în 1996, nici oamenii, nici autorităţile locale nu ştiau că ea există, iar cei mai mulţi dintre ei n-au văzut niciodată vreo compensare la facturi. Însă toţi spun că aplicarea acestei legi ar însemna pentru ei un ajutor enorm.

Ordonanţa de Guvern 27 din 1996 prevedea reducerea cu 50% a facturilor la energie electrică, gaze naturale și energie termică pentru cei cu domiciliul situat în localitățile de pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" sau anumite aşezări din Munții Apuseni. În judeţul Hunedoara, este vorba de municipiul Brad şi 15 comune.

Nici autorităţile locale nu stiau de această prevedere până recent.

Recent, preşedintele Consiliului Judetean Hunedoara a trimis o adresă premierului şi ministrului Energiei prin care le cere să ia masuri pentru respectarea acestei legi.

"Am adresat o scrisoare primului-ministru, Guvernului României, ministrului de resort. Fiindcă nu putem să tratăm cu superficialitate o lege. Dacă este lege să reducem energia cu 50% trebuie să o respectăm", a declarat Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Mai toţi locuitorii din zonă sunt clienţii principalului furnizor de energie, care însă nu aplică reducerile, chiar dacă pe site sunt oferite detalii despre facilităţile stabilite prin lege.

×
Subiecte în articol: Muntii Apuseni Delta Dunarii facturi
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close