Antena 3 CNN Actualitate Facturile la gaze şi energie electrică vor creşte pentru 90% din populaţie

Facturile la gaze şi energie electrică vor creşte pentru 90% din populaţie

Facturile la gaze şi energie electrică vor creşte pentru 90% din populaţie
Sursa foto: foto: aradon.ro
27 Feb 2012   •   15:57

Aproape 90% din populaţie ar putea plăti începând de anul viitor preţuri mai mari la energie şi gaze, odată cu începerea liberalizării tarifelor. Restul populaţiei ar urma să primească ajutor de la stat, însă şi tariful social va fi eliminat treptat.

Înainte de a începe liberalizarea, Guvernul va stabili categoria de consumatori care nu va putea achita facturile. Aceşti consumatori sunt denumiţi consumatori vulnerabili, iar o parte dintre ei vor beneficia de subvenţie de la stat.

În România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze.Numărul consumatorilor vulnerabili este estimat între 1,15 milioane şi 1,4 milioane de clienţi, astfel că între 6,9 şi 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preţ.

Consumatorii vulnerabili vor beneficia de sprijin la cerere, adresată furnizorilor.

Persoanele sau familiile care au un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie vor primi sprijin financiar. Salariul minim pe economie este 700 de lei pe lună.

Preţurile la gaze şi energie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Liberalizarea preţurilor vine în urma unei cereri a Comisiei Europene şi a Fondului European Internaţional, care doreşte să aducă toate preţurile la nivelul din blocul comunitar.

Tarifele reglementate la electricitate urmează să fie eliminate în perioada 2013-2017. Anul viitor va începe şi liberalizarea preţului la gazele naturale.

×
Subiecte în articol: gaze energie electrică facturi
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close