Falimentul Hidroelectrica ar aduce "bezna" în România. Ce spune administratorul judiciar despre viitorul companiei

de A.M.P    |    04 Oct 2012   •   17:17
Falimentul Hidroelectrica ar aduce "bezna" în România. Ce spune administratorul judiciar despre viitorul companiei Foto: Agerpres

Hidroelectrica ar putea ieşi din insolvenţă până la 31 decembrie; intrarea companiei în faliment ar cauza dispariţia "unui monopol" de pe piaţa serviciilor de reglare a sistemului energetic şi ar avea ca efect "intrarea în beznă" a României, potrivit administratorul judiciar al companiei, citat de Mediafax.

"Este în interesul tuturor, bănci, politicieni, angajaţi, manageri la Hidroelectrica şi chiar a administratorului judiciar să închidem procedura până la 31 decembrie 2012 . E un lucru greu, nu spun imposibil, dar foarte greu. (...) Hidroelectrica ieşită din insolvenţă nu va mai semănă deloc cu actuala Hidroelectrica. Va fi o societate care va realiza un profit între 80 şi 100 de milioane de euro, va fi o societate etalon", a declarat joi avocatul Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
   
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în luna iunie din cauze precum vânzările de energie la preţuri mult diminuate faţă de referinţa pieţei, managementul deficitar şi seceta prelungită.
   
Producătorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro în perioada 2006-2012 din vânzarea energiei prin contracte directe la preţuri mici.
   
Borza spunea în luna septembrie că insolvenţa Hidroelectrica va fi un succes şi va putea fi replicată şi la alte societăţi.
   
"Nu înseamnă că dispare cel mai mare producător de energie (dacă Hidroelectrica ar intra în faliment, n.r.). Probabil s-ar putea suplini cantitatea de energie. Dar dispare un agent economic care are un monopol pe piaţa serviciilor tehnologice de sistem. Fără Hidroelectrica România rămâne la propriu în beznă, în întuneric", a spus Borza.
   
În procesul de renegociere a contractelor directe a energiei, Euro Insol a reziliat acordurile cu companiile Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România şi Euro P.E.C
   
Euro Insol a arătat miercuri, într-un comunicat, că unele firme ale căror contracte de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica au fost denunţate utilizează "nu numai căile de atac permise de lege, ci şi diverse tertipuri avocăşeşti pentru a-şi proteja interesele şi câştigurile exorbitante pe care le obţineau din contractele bilaterale anterior denunţării lor".
   
Companiile Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie, din grupul elveţian Alpiq, care au avut acorduri directe cu compania de stat, cer instanţei să suspende procedura de intrare în insolvenţă. Contestaţiile depuse de cele două firme se judecă joi la Curtea de Apel Bucureşti.
   
De asemenea, cele două firme au cerut şi strămutarea dosarelor la alte instanţe.
   
Potrivit lui Borza, companiile Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie, din grupul elveţian Alpiq, dau dovadă de o "maximă ipocrizie" prin încercarea de a obţine strămutarea dosarelor privind insolvenţa Hidroelectrica la alte instanţe şi în continuare intenţionează să producă pierderi companiei de stat.
   
Curtea de Apel Bucureşti judecă joi recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi Hidrosind împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenţei Hidroelectrica, pronunţată de către Tribunalul Bucureşti în data de 20 iunie.
   

x close