Antena 3 CNN Actualitate Farfuriile din porţelan din Alba Iulia se vând peste tot în lume, mai puţin în România

Farfuriile din porţelan din Alba Iulia se vând peste tot în lume, mai puţin în România

Farfuriile din porţelan din Alba Iulia se vând peste tot în lume, mai puţin în România
Sursa foto: Foto: distinctive-decor.typepad.com
04 Feb 2012   •   21:35

Milioane de oameni, din întreaga lume, mănâncă din farfurii de porţelan, fabricate la Alba Iulia. În fiecare zi, tone de produse, realizate cu multă migală iau calea străinătăţii şi ajung până în Mexic. În timp ce noi ne mulţumim cu cele ieftine, chinezeşti.

Tone de porţelan părăsesc în fiecare an România. Farfuriile ajung în mai toată ţările din Europa dar şi în Mexic. Puţine rămân în ţară.

Peste 85 la sută din producţia acestei fabrici se exportă în toată Europa şi pe piaţa mexicană.

Porţelanul se prelucrează cu atenţie. Până să ajungă să ia forma perfectă trece prin zeci de mâini iscusite. Prima data, se toarnă în presă. Apoi trece printr-un proces de glazurare. Mai exact, obiectul, fie că e vorba despre o farfurie sau o ceaşcă, e pus într-o substanţă care îi dă strălucire. Apoi ajunge în cuptor unde stă în jur de 15 minute. Obiectele se lasă la răcit şi, în cele din urmă, sunt înfrumuseţate. Angajaţii fabricii ştiu că lucrează pentru străini aşa că totul trebuie să fie perfect.

La mare căutare este porţelanul alb, fără ornamente. Asta au constatat angajaţii. Străinilor le place simplitatea.

Fabrica de porţelan de la Alba Iulia era cunoscută la noi în ţară şi înainte de 1989. Atunci însă tot ce se fabrica acolo ajungea pe mesele românilor. Exporturile erau interzise.

 


×
Subiecte în articol: Alba Iulia Mexic
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close