Antena 3 CNN Actualitate Farmaciile au rămas fără medicamente din cauza fluctuaţiilor cursului valutar

Farmaciile au rămas fără medicamente din cauza fluctuaţiilor cursului valutar

Farmaciile au rămas fără medicamente din cauza fluctuaţiilor cursului valutar
10 Oct 2008   •   23:14

Deprecierea leului şi situaţia îngrijorătoare de la bursă se resimte şi pe piaţa medicamentelor din România. Deşi Ministerul Sănătăţii a dat asigurări că situaţia este sub control, distribuitorii de medicamente au sistat livrările, deoarece preţul produselor este influenţat de fluctuaţiile cursului valutar. Pentru a nu pierde bani, aceştia au preferat să nu mai asigure distribuţia în această perioadă, ajungându-se în situaţia în care farmaciile să nu mai aibă medicamente.
Potrivit unui comunicat al Colegiului Farmaciştilor din România, stocurile de medicamente din farmaciile româneşti sunt pe cale de a fi epuizate, iar distribuitorii încă nu s-au decis să asigure necesarul. Potrivit comunicatului, persoanele cele mai expuse actualei crize sunt bolnavii cronici. "Medicamentele nu se mai găsesc, iar populaţia începe să resimtă criza," a declarat Clara Popescu vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
Potrivit unor informaţii din piaţa farmaceutică, sunt mari probleme în acest moment cu insulina şi cu medicamentele pentru gripă, care nu se mai găsesc în farmacii. ?Există medicamente care se epuizează în trei zile. În special cele destinate bolnavilor cronici, sau celor care suferă de afecţiuni cardiace. Sunt în general medicamente scumpe pe care farmaciştii nu le achiziţionează în cantităţi mari, ci preferă să reînnoiască stocul odată la câteva zile.? a declarat în exclusivitate pentru Antena3.ro Vali Mărăcineanu, deţinătoarea unei farmacii din oraşul Câmpina. ?De o săptămână nu a mai venit niciun distribuitor în farmacie. Toată lumea este în grevă? a spus aceasta.
Potrivit farmacistei, cei mai afectaţi sunt bolnavii cronici cărora li se eliberează reţete compensate, având dreptul la o singură reţetă pe lună sau chiar odată la trei luni. Dacă aceştia nu găsesc toate medicamentele într-o farmacie este foarte greu să beneficieze de tratamentul compensat.
Situaţia este îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât criza financiară pare să fie una de lungă durată. Deşi BNR a intervenit vineri pe piaţă, aprecierea leului a părut a fi doar una de moment. În aceste condiţii, autorităţile ar trebui să găsească rapid o soluţie la actuala criză a medicamentelor.
Foto: farmacist.pulsmedia.ro
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close