Antena 3 CNN Actualitate Femeia care a primit 16 ani o pensie mai mică, dintr-o eroare de calcul, își va primi toți banii înapoi. Ministrul Muncii i-a cerut scuze personal

Femeia care a primit 16 ani o pensie mai mică, dintr-o eroare de calcul, își va primi toți banii înapoi. Ministrul Muncii i-a cerut scuze personal

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, i-a cerut scuze unei femei din Alba care a primit o pensie mai mică, timp de 16 ani, din cauza unei erori de calcul a funcţionarilor. Ministrul spune că a făcut toate demersurile legale pentru ca femeia să primească integral diferența pentru cei 16 ani în care a fost privată de dreptul integral de pensie. În plus, „funcționarii publici care au greșit vor răspunde”.

Femeia care a primit 16 ani o pensie mai mică, dintr-o eroare de calcul, își va primi toți banii înapoi. Ministrul Muncii i-a cerut scuze personal
Sursa foto: Pixabay.com
de Cristina Tudorache    |    02 Iul 2020   •   18:40

„Este inadmisibil ca oameni care muncesc o viață întreagă, să fie privați de un drept câștigat cinstit, prin muncă, dreptul la pensia cuvenită integral.

Pensionată în anul 2002 cu penalitate pentru ieșirea anticipată la pensie, conform legii, doamna A.B, din Alba, avea dreptul la o pensie întreagă, nepenalizată, prin trecerea la pensia de limita de vârstă, încă din luna iulie a anului 2004.

Nu pot decât să mă întreb dacă acei oameni, funcționari publici din cadrul Casei de Pensii Alba care au greșit în anul 2004, când, odată cu trecerea doamnei la pensie de limita de vârstă, aveau obligația legală de a ridica penalizarea pensiei și de a plăti integral drepturile, au astăzi cea mai mică remușcare pentru cei 16 ani în care greșeala lor a îngreunat și mai mult traiul acestei doamne.

Neplata tuturor drepturilor cuvenite retroactiv pentru cei 16 ani de către Casa de pensii Alba la momentul descoperirii erorii reprezintă o a doua gravă problemă. Să fii conștient că i-ai luat unui om un drept și să nu-i restitui integral suma, pentru toți acești 16 ani reprezintă o lipsă de respect față de oamenii care au muncit și contribuit în țara aceasta.”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Ministrul Muncii: Nu voi tolera niciodată așa ceva!

”Am sesizat Casa Națională de Pensii Publice pentru că vreau ca doamnei pensionare să i se acorde toate drepturile cuvenite. Până la ultimul leu, toți banii datorați din 2004.

Față de suma deja plătită în luna aprilie 2020, astăzi, la sesizarea mea, s-au făcut toate demersurile legale pentru ca doamna să primească prin casierie sau prin mandat poștal integral diferența pentru cei 16 ani în care a fost privată de dreptul integral de pensie.

Funcționarii publici care au greșit vor răspunde! Pentru șeful de serviciu vinovat, deși avea o mustrare scrisă pentru o altă eroare din urmă cu două luni, am cerut demisia!”, a mai susținut Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru a reiterat scuzele faţă de pensionara din Alba şi i-a promis că va face tot ce poate pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete în România.

”Vă rog doamnă, deși e târziu să repar ceva ce v-a fost luat dintr-o greșeală gravă, să acceptați scuzele mele și promisiunea că voi face tot ce îmi stă în putință să nu mai existe astfel de cazuri în România modernă!

Voi face toate demersurile legale pentru ca situații în care, din vina funcționarilor publici au fost calculate greșit drepturile pensionarilor și nu s-au achitat retroactiv banii, să nu mai existe. Nu poate exista prescripție pentru drepturile unui pensionar când funcționarul a stabilit greșit cât i se cuvine acestuia! Voi lupta să schimb acest lucru pe care-l consider total abuziv!”, a conchis Violeta Alexandru.

Cine este femeia din Alba nedreptățită timp de 16 ani și ce pensie trebuia să încaseze

Ana Bîrloncea, din județul Alba, s-a pensionat anticipat în 2002. Doi ani mai târziu, când a împlinit vârsta legală de pensionare, a depus un nou dosar pentru recalcularea pensiei.

Dosarul i s-a aprobat, doar că un funcționar a introdus în sistem un cod greșit, iar suma i s-a modificat de la 400 de lei (pensia anticipată) la 704 lei. Însă, dacă ar fi fost calculată corect, pensia cuvenită trebuia să fie cu 40 de lei mai mare, ceea ce înseamnă că în 16 ani a pierdut 7.300 de lei.

Șefa serviciului în care lucra funcționarul care a comis eroarea a declarat că nu are timp să verifice tot ce fac oamenii din subordinea sa şi dă vina tot pe pensionară că nu a venit să sesizeze eroarea.

×
Subiecte în articol: pensie Ministrul Muncii Alba
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close