Antena 3 CNN Actualitate Precedent pentru toată România: O femeie din Alba şi-a câștigat în instanță dreptul la un tratament pentru cancer, de 5.000 de euro pe lună

Precedent pentru toată România: O femeie din Alba şi-a câștigat în instanță dreptul la un tratament pentru cancer, de 5.000 de euro pe lună

O româncă diagnosticată cu cancer a câștigat în instanță dreptul de a beneficia de un tratament 100% compensat de stat, în locul chimioterapiei clasice.

Precedent pentru toată România: O femeie din Alba şi-a câștigat în instanță dreptul la un tratament pentru cancer, de 5.000 de euro pe lună
Sursa foto: getty images | Zdenek Macat
de Ioana Mircea    |    08 Noi 2023   •   13:31

Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat câștig de cauză unei femei care a dat Ministerul Sănătății și Agenția care se ocupă de reglementarea medicamentelor, în judecată pentru a beneficia de un tratament pentru un cancer agresiv, 100% decontat de stat ce costă 5.000 de euro pe lună.

Medicul care se ocupă de cazul femeii i-a recomandat tratamentul cu Nivolumab sau Opdivo, însă pentru afecțiunea de care femeia suferă, acesta nu a fost inclus pe lista medicamentelor compensate.

Citește și: Vaccinuri împotriva cancerului și a bolilor de inimă. Moderna anunță că vor fi gata în maxim zece ani

Magistrații instanței superioare, Curtea de Apel Alba Iulia au admis cererea femeii în data de 30 octombrie 2023.

”Este și singurul tratament care poate fi administrat când chimioterapia nu mai poate fi aplicată și funcţionează la fel de bine, fără efecte secundare. Aşadar, la recomandarea medicilor, și dorinţa de viață a reclamantei, alături de eforturile financiare ieșite din comun ale întregii familii, s-a reuşit procurarea acestui medicament, însă cu sacrificii enorme.

Iar având în vedere aceste sacrificii, raportate la suma de bani necesară lunar pentru urmarea acestui tratament – 5.000 euro, ele din păcate nu mai pot fi continuate, astfel urmând a fi pusa în pericol viața reclamantei”, se arată în motivarea magistraților din Alba Iulia.

Femeia a mers la spital pentru un control, după ce acuza dureri în zona abdominală. La scurt timp a fost diagnosticată cu adenocarcinom gastric.

Magistrații au admis cererea femeii și au dispus obligarea statului să îi compenseze în totalitate rețeta prescrisă de medic, potrivit alba24.ro.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close