Antena 3 CNN Actualitate România, în criză de legume. Scumpirile închid serele fermierilor

România, în criză de legume. Scumpirile închid serele fermierilor

Situație gravă în privința alimentelor! Sute de fermieri avertizează că există riscul să pună lacătul pe ușa serelor după ce preturile la energie au crescut dramatic. La fel si costurile de transport.

România, în criză de legume. Scumpirile închid serele fermierilor
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    Roana Rotaru    |    04 Noi 2021   •   15:08

La toate se adaugă o criză puternică pe piața îngrășămintelor care au ajuns la cele mai mari preturi din ultimii 10 ani. Pornita din China, criza s-a amplificat in Europa, iar România nu este nici ea ocolită.

Sorin Cristea, producător roșii si alte legume in sistem hidroponic din Vărăști, jud. Giurgiu, a povestit ce înseamnă această criză pentru fermieri

”S-a scumpit benzina, curentul, pe care le folosim la irigarea culturilor. Motorina, îngrășămintele, substanțele cu care stropim, folia, toate s-au scumpit”, povestește Sorin Cristea. 

Acesta spune că va fi nevoit să scumpească, la rândul lui, prețul legumelor. 

”Noi am majorat deja prețul acestora cu aproximativ 20%, dar nu este putere de cumpărare. Degeaba noi majorăm prețurile, dacă produsele nu se vând”. 

Iar vânzările merg extrem de prost în această perioadă. 

”Nu mai vine lumea în piață, nu mai are bani, nu știu ce se întâmplă”. 

Iar la anul urmează alte scumpiri. 

”Trebuie să majorăm, ca să ne scoatem și noi cheltuiala, ce am investit. Altfel, daca nu majorăm prețurile, nu ieșim pe profit”. 

Însă și în acest caz există pericolul ca legumele să nu se vândă. 

Ce costuri de producție au crescut in ultimul an

În ultimul an, prețul combustibilului aproape s-a dublat, iar prețul energiei electrice și a îngrășămintelor s-a triplat. 

Combustibilul petrolier denumit CLU s-a scumpit de la 2,23 lei litrul la 4,20 lei litrul.

Curentul s-a scumpit de la 0,26 lei pe kilowatt, la 0,88 lei pe kilowatt, fără alte taxe, doar prețul energiei, începând cu 1 noiembrie.

Iar prețul îngrășămintelor s-a triplat. De exemplu, azotatul de amoniu s-a scumpit de la 1000 de lei tona la 3200 lei tona. Adică are un preț triplu.

×
Subiecte în articol: fermieri
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close