Antena 3 CNN Actualitate Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă vor fi sprijiniţi de stat. Câţi bani vor primi şi în ce limită

Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă vor fi sprijiniţi de stat. Câţi bani vor primi şi în ce limită

Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă vor fi sprijiniţi de stat. Câţi bani vor primi şi în ce limită
Sursa foto: Foto: Mediafax
22 Aug 2012   •   19:23

Sprijinul financiar reprezentând ajutorul de minimis pentru fermierii ale căror terenuri cultivate au fost afectate de secetă va fi de 100 lei pe hectar, informează Mediafax. Sprijinul se va acorda pentru suprafeţe de maxim 10 hectare de culturi agricole, iar banii vor fi primiţi într-o singura tranşă, începând cu 15 noiembrie.
   
"Solicitanţii de sprijin financiar sunt eligibili în cadrul schemei de ajutor de minimis dacă sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cereri unice de plată  pe suprafaţă pentru anul 2012 şi solicită autorităţii competente acordarea de sprijin financiar. Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis este de 100 lei/ha şi se acordă pentru suprafeţe de minim un hectar şi maxim 10 hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploataţie", potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

Potrivit documentului, beneficiarii sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis nu vor putea renunţa la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză pe o perioadă de trei ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat.
   
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzută de prezenta hotărâre se asigură de la bugetul de stat.
   
Ajutoarele de minimis acordate nu pot fi cumulate cu ajutoarele de stat acordate potrivit Hotărârii Guvernului nr.562/2012 privind aprobarea schemei "Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie-februarie 2012, asupra culturilor de legume şi/sau flori în spaţii protejate", care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal, în cazul în care acest cumul conduce la o intensitate a ajutorului care depăşeşte suma maximă de 7.500 euro pe beneficiar pentru o perioada de trei ani.
   
Suprafaţa afectată de secetă depăşeşte 3,7 milioane de hectare (peste 37% din suprafaţa agricolă), iar din totalul suprafeţei însămânţate cu grâu în toamna lui 2011, circa 30,5% a fost afectată.
 

×
Subiecte în articol: culturi guvernul Romaniei
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close