Antena 3 Actualitate Fermierii ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de valoarea subvenţiilor pentru 2013

Fermierii ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de valoarea subvenţiilor pentru 2013

de Antena3.ro    |    28 Sep 2012   •   16:02
Fermierii ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de valoarea subvenţiilor pentru 2013 Foto: INTACT Images

Reprezentanţii Ligii Producătorilor Agricoli din România şi ai crescătorilor de bovine şi ovine ameninţă că vor ieşi în stradă săptămâna viitoare, după ce la întâlnirea de vineri cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu au obţinut subvenţiile dorite pentru 2013.
   
Potrivit Mediafax, preşedintele Ligii, Laurenţiu Baciu, a declarat că asociaţia vrea subvenţii de 220 de euro la hectar.Autorităţile propun ca subvenţiile să fie de 170 de euro la hectar.
   
"Săptămâna viitoare vor intra în Guvern două hotărâri, una care reglementează sprijinul pe suprafaţă care va fi acordat fermierilor pentru campania 2012-2013, iar cealaltă va reglementa sprijinul potrivit unui ajutor de stat pe cap de animal la ovine şi bovine", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după întâlnirea cu fermierii.
   
El a spus că în urma obţinerii sumei suplimentare de 100 de milioane de euro la rectificarea bugetară, sprijinul acordat fermierilor pentru anul viitor atinge valoarea maximă admisă de către Comunitatea Europeană.
   
Ministrul a spus că dacă anul trecut sprijinul pe suprafaţă a fost în valoare de 132 de euro la hectar, contribuţia naţională fiind de doar 12 euro la hectar, anul acesta contribuţia statului creşte şi subvenţia la hectar va ajunge la 170 de euro.
   
La bovine sprijinul creşte faţă de anul trecut cu 20%, de la 416 lei la 500 de lei pe cap de animal.
   
Cu toate acestea, reprezentanţii fermierilor s-au declarat nemulţumiţi de sumele promise, cerând subvenţii mai mari şi ameninţând, în caz contrar, cu ieşitul în stradă.
   
Constantin a spus că sprijinul pe suprafaţă se va acorda începând cu 1 decembrie, dar printr-o solicitare făcută Comisiei Europene, din 16 octombrie se pot acorda în avans 50% din banii europeni.
   
Sprijinul pe cap de animal urmează să fie plătit de anul viitor.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close