Antena 3 CNN Actualitate Filmul secret făcut de pompieri la Colectiv și ținut ascuns publicului și anchetatorilor! „Nu le-au luat nici măcar pulsul!”

Filmul secret făcut de pompieri la Colectiv și ținut ascuns publicului și anchetatorilor! „Nu le-au luat nici măcar pulsul!”

o_1dnu7c3do10dtmci1jd37db1o3n8.jpg
24 Oct 2019   •   09:31

La patru ani de la incendiul de la Colectiv, în urma căruia 64 de persoane au murit, un ofiţer de pompieri a decis să ofere redacţiei Libertatea un film de 20 de minute şi 40 de secunde realizat în noaptea fatidică chiar de subofiţerul care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov, ajuns la locul dezastrului.

Reacţia lui Raed Arafat: „Ca orice intervenție la o catastrofă, lucrurile nu pot fi perfecte niciodată”

Imaginile nu au fost făcute publice niciodată pentru că surprindeau o altă variantă decât cea comunicată publicului, anume că intervenţia de salvare a vieţilor a fost impecabilă.

”Am simţit că e normal ca publicul să ştie tot adevărul ca să se închidă cercul. După ce s-a realizat ce conţin, filmările colegului meu nu au fost văzute decât de către un grup mic de ofiţeri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Cioloş şi nici procurorilor”, a explicat ofiţerul de pompieri, care a cerut păstrarea confidenţialităţii asupra numelui său.

Filmul dezastrului surprinde haosul, lipsa de organizare şi de preocupare a salvatorilor pentru viaţa umană. Imaginile arătau cu totul altceva decât ISU, IGSU şi DSU pretinseseră oficial, a explicat ofiţerul. Filmarea care a început în jurul orei 22:43, în momentul în care omul a ajuns acolo cu primul echipaj ISU-SMURD, durează 20 de minute şi este realizată cu o singură cameră. Ea nu se încheie la ora 23:03, ci mai târziu, din cauza pauzelor de filmare.

În majoritatea cazurilor, civilii sunt cei care merg la victime şi încearcă să le ajute. Tot ei sunt cei care le cară, cu mâinile goale, spre ambulanţe. Nu se vede niciun pompier care să verifice semnele vitale ale trupurilor inerte şi arse, dacă mai respiră sau nu, sau să încerce manevre de resuscitare la faţa locului.

În lipsa unor tărgi, oamenii arşi sunt urcaţi pe paleţi şi duşi până la ambulanţe. Picioarele lor se bălăngăne în gol.

La minutul 7:35, colonelul Orlando Şchiopu, adjunctul inspectorului şef ISU, cedează nervos şi înjură morţii: “Lasă-i în p**a mea”!

Reacţia lui vine după ce un pompier îi spune altuia: „Te duci, luaţi pe cei morţi, fără speranţă de resuscitare şi-i aduceţi aici“.  IGSU şi ISU Bucureşti Ilfov nu au răspuns întrebărilor ziarului despre existenţa filmului şi felul în care l-au folosit.  

Libertatea l-a contactat pe Raed Arafat. Secretarul de stat a negat că ar avea cunoştinţă de existenţa imaginilor: „Din verificările mele, un astfel de film nu a ajuns la DSU. Nu am văzut aşa ceva, din ce-mi amintesc“, a declarat Arafat într-un schimb de mesaje pe telefon. 

Citește articolul complet pe Libertatea.
 

×
Subiecte în articol: colectiv incendiu colectiv
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close