Antena 3 CNN Actualitate Filmul ''Între chin şi amin'', premiat internaţional. Interviu cu regizorul Toma Enache

Filmul ''Între chin şi amin'', premiat internaţional. Interviu cu regizorul Toma Enache

Un film românesc a trecut graniţele şi a câştigat premiu după premiu. "Între chin şi amin", pelicula lui Toma Enache a luat recent Marele premiu pentru regie la South Europe International Film Festival şi Premiul pentru cel mai bun film şi Cea mai bună muzică la Festivalul de Film Independent de la Viena. Filmul urmăreşte fenomenul reeducării prin tortură, unul dintre cele mai crunte experimente comuniste copiat după model sovietic.

Filmul ''Între chin şi amin'', premiat internaţional. Interviu cu regizorul Toma Enache
de Iulia Gorgorin    |    29 Oct 2020   •   14:55

 Pelicula spune povestea unui tânăr compozitor care e arestat şi ajunge în teribila închisoare comunistă de la Piteşti.

Credinţa şi muzica îl ajută să supravieţuiască. Povestea a impresionat criticii străini şi filmul a adunat în doar un an 36 de premii internaţionale.

Toma Enache, regizorul filmului, a fost invitat la rubrica Eroul Zilei.

''Am sperat ca lumea să afle acest adevăr care a fost pus sub preș. 70 de ani de la instaurarea comunismului prin înșelăciune. Știm cum au venit la putere. Doream să afle lumea ce s-a petrecut acolo în acea perioadă.

Despre această reeducare s-a scrs și se scrie în continuare mult. Au rămas mărturii. Am întâlnit o parte din cei care mai trăiau când m-am apucat să facem filmul. Câțiva dintre ei mai sunt și astăzi în viață ca să depună mărturie despre toate nenorocirile care s-au petrecut acolo.

Îmi doream mult ca filmul să aibă un impact, ca românii să afle adevărul despre ce s-a întâmplat în acea perioadă și cred că asta s-a întâmplat.

Peste 65 de premiere de gală în toată țara, cu săli arhipline, cu un impact...Dacă e ceva ce mi-a depășit cumva să spun așteptările este această reacție extraordinară a publicului. De la oameni care aveau legătură cu evenimentele nefericite din acea perioadă sau urmașii lor, până la tinerii care mulți nu știau absolut nimic despre ce s-a petrecut acolo'', a spus regizorul Toma Enache.

×
Subiecte în articol: Toma Enache Eroul Zilei film
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close