Finlanda se opune fondului european de redresare. Ce se întâmplă cu cele 32 de miliarde de euro anunțate de Guvern

04 Iun 2020   •   20:34
Finlanda se opune fondului european de redresare. Ce se întâmplă cu cele 32 de miliarde de euro anunțate de Guvern Pixabay

Guvernul Finlandei a anunţat joi că va respinge crearea fondului european de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro în forma propusă de Comisia Europeană, formulând o serie de condiţii în care ar putea accepta un asemenea program, relatează Reuters.

Executivul de la Helsinki a explicat că este deschis la negocieri, dar doreşte ca procentul subvenţiilor să fie redus în favoarea unei creşteri a împrumuturilor. Rezervele exprimate de Finlanda consolidează astfel opoziţia faţă de planul Comisiei exprimată de Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia, care de asemenea cer să fie privilegiate mai degrabă împrumuturile în faţa subvenţiilor.

În plus, Finlanda solicită diminuarea volumului pachetului financiar, durata programului să fie scurtată faţă de cei patru ani propuşi şi termenul de scadenţă al împrumuturilor de asemenea să fie scurtat, în propunerea Comisiei acesta fiind de 30 ani.

Comisia Europeană a propus pentru redresare un plan ce include un fond de 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenţii şi restul de 250 de miliarde împrumuturi, ce urmează să fie atrase de pe pieţele financiare. Principalii beneficiari ar urma să fie Italia şi Spania, ţările afectate semnificativ de pandemia COVID-19. De banii oferiți statelor membre, CE solicită reforme economice în acord cu agenda europeană privind mediul şi digitalizarea.

Forma finală a planului va fi stabilită în urma negocierilor dintre statele membre, ai căror lideri vor dezbate acest subiect prin teleconferinţă la summitul din 18-19 iunie.

Parteneri
sati
x close