Antena 3 CNN Actualitate Fiscul, pe urmele profesorilor: Dascălii trebuie să declare în scris dacă oferă meditaţii

Fiscul, pe urmele profesorilor: Dascălii trebuie să declare în scris dacă oferă meditaţii

Fiscul, pe urmele profesorilor: Dascălii trebuie să declare în scris dacă oferă meditaţii
Sursa foto: Foto: Intact Images
14 Ian 2011   •   11:36

Profesorii au intrat în atenţia Fiscului. Inspectoratele şcolare au început să primească formulare prin care cadrele didactice trebuie să declare dacă fac meditaţii. Profesorii consideră că această acţiune reprezintă un abuz.

Potrivit Ziarul de Iaşi, directorii mai multor şcoli din Arad au distribuit zilele acestea formulare pe care scrie "Declaraţie", prin care dascălii trebuie să precizeze dacă obţin alte surse de venit în afara programului şcolar. Profesorii trebuie să îşi noteze numele şi funcţia şi să declare dacă obţin venituri din meditaţii sau alte activităţi desfăşurate după încheierea programului şcolar.

Dascălii şi sindicaliştii consideră că acţiunea este una abuzivă. "Colegii nu trebuie să se lase intimidaţi de această acţiune, trebuie să ştie că au libertatea şi dreptul de a desfăşura orice activitate, remunerată sau nu, în afara programului de lucru. Acţiunea este una abuzivă şi poartă o tentă de presiune. Fiecare cetăţean al României este obligat deja să respecte legea, nu trebuie să dea o declaraţie că respectă reglementările în vigoare", a declarat preşedintele Sindicatului Democrat din Învăţământ Arad, Dănuţ Ienesescu, citat de sursa precizată.

Inspectorul şcolar general Mirela Aldescu confirmă că se lucrează la o situaţie statistică privind activităţile extraşcolare ale angajaţilor. Cu toate acestea, inspectorul susţine că acţiunea "este perfect legală şi are loc la solicitarea ANAF".

"Directorii de şcoli au obligaţia să ne furnizeze aceste date, cum şi noi avem obligaţia să le centralizăm şi să le furnizăm ANAF", a spus Aldescu.

Acţiunea se va derula pe o perioadă de câteva săptămâni, timp în care aproximativ 5.000 de dascăli vor trebui să completeze declaraţiile.

×
Subiecte în articol: ANAF fisc profesori meditatii declaraţie
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close