Antena 3 CNN Actualitate Florian Coldea, singurul interviu acordat unei televiziuni

Florian Coldea, singurul interviu acordat unei televiziuni

Florian Coldea, singurul interviu acordat unei televiziuni
Sursa foto: foto: Agerpres
12 Ian 2017   •   19:34

Florian Coldea i-a acordat un interviu lui Victor Ciutacu, în 2008, la Antena 2, în cadrul emisiunii "Vorbe Grele". A fost prima și singura dată când Florian Coldea a acordat un interviu unui post TV. Totul s-a întâmplat în direct şi a durat o oră.

Vă prezentăm câteva pasaje din interviul lui Florian Coldea la Antena 2.

F. Coldea: Acuma, fără nicio îndoială, aş vrea să vă spun că, în general, vizavi de situaţia interceptărilor, chestiuni sensibile din serviciile de informaţii... sunt foarte multe poveşti pe piaţă, dacă îmi permiteţi. Dar pot să vă spun următoarea chestiune, că, dacă DNA-ul sau orice altă instituţie din România îşi obţine mandate legale, cu aprobarea judecătorului, cu mandat judecătoresc, Serviciul nu are altceva de făcut decât să respecte o hotărâre judecătorească şi să pună în aplicare...

V. Ciutacu: Deci concret, se face prin dumneavoastră, da?

F. Coldea: Doar în situaţia DNA-ului şi a fost expus de nenumărate ori, noi doar punem în aplicare, în sensul că semnalul este transmis la instituţia care ne solicită, fie că-i vorba de Poliţie, fie că-i vorba...

V. Ciutacu: Deci nu dumneavoastră iniţiaţi ascultarea, dumneavoastră prestaţi la comanda clientului.

F. Coldea: Exact, la comanda clientului.

(...)

V. Ciutacu: Dumneavoastră sunteţi unul dintre băieţii ăia tineri, sunteţi exponentul acestei generaţii şi vă întreb direct: sunteţi sau nu omul lui Băsescu?

F. Coldea: Domnule Ciutacu, în primul rând, nu l-am cunoscut niciodată pe domnul preşedinte Băsescu, în decursul activităţii mele de ofiţer. In al doilea rând, noi vedem lucrurile astea, la care aţi făcut adineauri referire, în termeni extrem de obiectivi, de întărirea capacităţii instituţionale...

V. Ciutacu: Da, domnul Băsescu a făcut nişte acuzaţii, erau nişte generali ai Serviciilor, nu numai SRI, care îl ţineau captiv sau, mă rog, erau oamenii domnului Iliescu care ţineau captiv tot ce era în ţara asta. Dânsul i-a scos la pensie şi aţi venit dumneavoastră şi generaţia dumneavoastră.

F. Coldea: Fiecare actor, ca să spun aşa, instituţional are propriile strategii şi viziuni în ceea ce înseamnă o transformare instituţională. Eu vă asigur că încercăm şi ne străduim să avem o viziune pe nişte parametri extrem de obiectivi, care ce să asigure? Două lucruri: întărirea capacităţii Serviciului, pentru a răspunde noilor nevoi determinate de situaţia internă şi internaţională. Astea sunt singurele chestiuni. Vreau să vă spun că nu e lucru simplu să gestionezi un Summit de o asemenea anvergură.

(...)

V. Ciutacu: Revin la întrebarea cu Traian Băsescu, că m-aţi pasat repede: ziceţi că nu l-aţi cunoscut niciodată, în cariera dumneavoastră de ofiţer, până să ajungeţi să fiţi numit în funcţie de domnul Băsescu?

F. Coldea: Singurul moment, ca să spun aşa, în care, într-un fel sau altul, rezultatele activităţii unităţii din care am provenit au fost prezentate tuturor beneficiarilor, dar în mod special celulei care se ocupa de criza jurnaliştilor, a fost chiar criza jurnaliştilor.

V. Ciutacu: Aţi apărut, de asta voiam să vă întreb, aţi apărut în 'Gardianul' cu o poză cu cagulă, de la întoarcerea lor. Aţi participat direct şi nemijlocit, cum s-ar spune, la misiunea respectivă.

F. Coldea: Pe un anumit segment, potrivit responsabilităţii Serviciului...

(...)

V. Ciutacu: Domnule general, ajungem şi la chestia care seacă o Românie întreagă - ascultările telefonice - şi o să vă citesc un SMS cât se poate de concret, al unui om care se uită la emisiunea asta şi mie mi se pare foarte logic. 'Ce fapte trebuie să fie întrunite ca să se poată cere unui judecător ascultarea unei persoane?'

F. Coldea: Vorbim aici din două perspective: una a serviciilor de informaţii. Deci, trebuie să fie indicii temeinice, care să ateste faptul că persoana respectivă afectează securitatea naţională.

V. Ciutacu: Eu, ca inginer, vă întreb, cum definim temeinicia sau netemeinicia?

F. Coldea: In termeni, să ştiţi, extrem de juridici, ce vreau să spun este că niciun material de la nivelul SRI, pentru o astfel de solicitare, nu pleacă decât după o temeinică evaluare juridică, existând Departament Juridic la nivelul instituţiei noastre, atât la nivel local, al secţiilor judeţene de informaţii, cât şi la nivel central. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, procurorii sau organele de aplicare a legii, la rândul lor, au autorizaţii, care tot sunt aprobate de judecător, pentru interceptarea comunicaţiilor. Deci, mandatele pentru interceptarea comunicaţiilor nu pot fi obţinute decât după o evaluare făcută de către un judecător competent.

V. Ciutacu: Bun. Hai să mai adâncim! Toată lumea trăieşte o psihoză: nu mai vorbesc ăştia la telefoane, se întâlnesc prin parcuri, îşi scot bateriile de la telefoane. Puteţi să-mi spuneţi câte mandate de ascultare a pus în aplicare SRI, în decursul ultimului an? O centralizare.

F. Coldea: Acum, vă mărturisesc, chiar că nu am o cifră exactă, dar pot să vă spun...

V. Ciutacu: Aşa, orientativ. F. Coldea: Pot să vă spun că cifrele astea sunt înaintate periodic şi suntem verificaţi de către Comisia noastră de supraveghere.

(...)

V. Ciutacu: În afară de dumneavoastră, mai ascultă cineva în ţara asta, legal vorbind, telefoanele?

F. Coldea: Din punct de vedere al legii, singurul abilitat, cu centru tehnic de interceptare, este SRI.

(...)

V. Ciutacu: Adică un serviciu de informaţii lansează o carte la Târgul de Carte?! E o chestiune interesantă, da.

F. Coldea: Vă vine să credeţi sau nu, este chiar o premieră, cel puţin în România, când la iniţiativa Directorului Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, alături de Directorul Serviciului de Informaţii Externe, domnul Răzvan Ungureanu, a fost făcută prezentarea publică a acestei cărţi, care este practic un manual de informaţii.

V. Ciutacu: 'Războiul tăcut - introducere în universul informaţiilor'. Mai ţineţi-o un pic către cameră! Hai, că-i fac eu reclamă! N-am nicio problemă, trec eu pe la casierie. Cartea asta se găseşte în librării?

F. Coldea: Cartea se găseşte pe piaţă, este extrem de căutată şi a fost în trei ediţii epuizată în Statele Unite ale Americii, este considerată o carte de referinţă, cu atât mai mult pe piaţa noastră cred că va avea mare trecere - vreau să subliniez o chestiune - nu doar pentru cei interesaţi de serviciile secrete de informaţii sau nu doar, mai precis, pentru ofiţeri ai serviciilor de informaţii din România. Este extrem de bună pentru toţi cei care vehiculează informaţii, mă refer şi la jurnalişti, şi la beneficiarii informaţiilor şi aşa mai departe. Este vorba, până la urmă, despre a înţelege o cultură de securitate care în continuare în România lipseşte foarte mult, şi asupra acestui aspect aş vrea, poate, câteodată să revenim şi să facem o dezbatere mai largă, pentru că e o chestiune care ne interesează foarte mult.

×
Subiecte în articol: Florian Coldea
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close