Antena 3 CNN Actualitate Floricel Achim şi Marinov Zikolov află dacă vor mai fi cercetaţi în arest în dosarul spionajului de la MApN

Floricel Achim şi Marinov Zikolov află dacă vor mai fi cercetaţi în arest în dosarul spionajului de la MApN

Floricel Achim şi Marinov Zikolov află dacă vor mai fi cercetaţi în arest în dosarul spionajului de la MApN
Sursa foto: Floricel Achim si Marinov Zikolov
25 Mar 2009   •   09:32

Plutonierul Floricel Achim şi cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov află, miercuri, dacă vor fi cercetaţi mai departe în arest în dosarul furtului de informaţii secrete de la Ministerul Apărării. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins la începutul lunii cererea celor doi de a fi cercetaţi în libertate.

Achim şi Zikolov au recunoscut la finalul lui martie că au furat documente secrete, care, potrivit anchetatorilor, erau destinate să ajungă în Ucraina.

Scandalul a izbucnit pe 28 februarie, când Floricel Achim şi Marinov Zikolov au fost arestaţi pentru trădare prin transmitere de secrete şi spionaj. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2002-2007, subofiţerul MApN Achim Floricel a furat informaţii despre sisteme de comunicaţii militare, frecvenţe radar sau hărţi standard NATO din calculatoarele unităţii militare unde lucra. Copia fişierele pe un memory stick pe care apoi îl preda bulgarului, în schimbul unor sume de bani. Se pare că, ulterior, informaţiile ajungeau în Ucraina.

Totuşi presa ucraineană a vorbit, imediat după scandal, despre traseul informaţiilor, susţinând că acestea aveau ca detinaţie Moscova.

În urma scandalului de spionaj, autorităţile române l-au expulzat pe ataşatul militar ucrainean de la Bucureşti. În replică, şi Kievul a trimis acasă doi diplomaţi români.

Angajat al Ministerului Apărării, Floricel Achim intrase în vizorul Serviciului Român de Informaţii încă din 2005. Un an mai târziu, el primea autorizaţie de acces la informaţii clasificate. De cealaltă parte, bulgarul Zikolov a început să colaboreze cu autorităţile de la Bucureşti la jumătatea anului 2008. De la el au aflat serviciile române de traficul cu informaţii secrete pe care îl făcea Floricel Achim.

Aduşi în faţa instanţei, cei doi şi-au recunoscut faptele. În cursul anchetei, Floricel Achim le-a spus judecătorilor că a săvârşit infracţiunile pentru că avea nevoie de bani.

Antena 3

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close