Antena 3 CNN Actualitate Florin Cîțu aruncă bomba: Donații pentru dublarea alocațiilor!

Florin Cîțu aruncă bomba: Donații pentru dublarea alocațiilor!

Florin Cîțu a declarat, miercuri, că alocațiile pentru copii vor fi dublate, dar în etape. Ministrul a afirmat că nicio țară din Europa nu a luat astfel de măsuri, în condițiile în care economia globală este în criză, iar economia țării a fost afectată de pandemia de coronavirus.

Florin Cîțu aruncă bomba: Donații pentru dublarea alocațiilor!
Sursa foto: Hepta
de Dan Gabor    |    19 Aug 2020   •   23:15

Mai mult decât atât Florin Cîțu și a sugerat că cei care au votat în Parlament pentru dublarea alocațiilor să-și doneze o parte din venituri pentru a finanța această dublare.

„O decizie pe care am luat-o la începutul anului, pentru că știam că vor începe cu astfel de măsuri populiste în 2020, a fost aceea de a îngheța salariile demnitarilor, inclusiv ale parlamentarilor, dar să știți că nu au ajuns resursele. Poate ar putea unii dintre ei să mai doneze din venituri, să putem să avem la buget mai mulți bani. Cei care au votat să facă acest efort, atunci ar fi un demers credibil”, a spus Cîțu.

Ministrul spune că banii pentru majorarea alocațiilor cu 20% nu au fost niciodată la buget, dar Guvernul a reușit să găsească resursele necesare.

„În aceste condiții, în care veniturile la buget au scăzut datorită faptului că economia a fost închisă, am găsit resurse de a crește alocațiile cu 20%. În același timp au fost alocate resurse suplimentare pentru părinții care stau acasă cu copiii și am prelungit acest lucru și pe perioada vacanței.

Au mai fost și alte ajutoare în această direcție. Dar pentru acest an, zic că efortul de 600 de milioane de lei, această creștere de 20% pe ultimele luni ale anului, bani care nu au fost niciodată în bugetul pe 2020, pentru că legea a fost aprobată fără surse de finanțare, deci parlamentarii au votat și au spus: găsiți resurse, neconstituțional, am găsit resurse pentru 20%”, a spus Cîțu, la Digi24.ro.

„Dar alocațiile vor fi dublate, aceasta e promisiunea pe care o fac. Alocațiile vor fi dublate eșalonat, pe etape, dar vor fi dublate”, a adăugat ministrul.

Majorarea cu 20% a alocațiilor a fost respinsă de Camera Deputaților

Dacă legea de respingere a Ordonanței de Urgență este promulgată de președintele Klaus Iohannis, intră în vigoare legea inițială prin care alocațiile au fost dublate! Proiectul de respingere a trecut cu 166 de voturi "pentru", 63 "împotrivă" iar 29 de deputați s-au abținut.

Liberalii se plâng că nu au bani pentru o majorare atât de consistentă. Comisia de muncă a Camerei Deputaților a dat, marți, raport de respingere Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 123/2020, prin care alocațiile copiilor au fost majorate cu 20%, începând cu 1 august, în loc să fie dublate. Actul normativ, respins și de Senat săptămâna trecută, a intrat la votul final și a fost respins.

Pe data de 1 august, Ordonanţa privind creşterea alocaţiilor pentru copii a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit acesteia, începând din luna septembrie, alocaţiile copiilor vor creşte cu 20%, după cum urmează:

- De la 156 lei la 185 lei pentru copiii între 2 şi 18 ani

- De la 311 lei la 369 lei pentru copiii între 0 şi 2 ani.
Klaus Iohannis, explicații despre pensii și alocații

Alocațiile ar putea fi dublate abia la 1 iulie 2022. Copiii vor primi alocaţii până la finalul lui 2022 după cum urmează:

- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani pentru copiii cu handicap
- 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

×
Subiecte în articol: dublare alocații Klaus Iohannis
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close