Antena 3 CNN Actualitate Legea bugetului de stat are o problemă uriaşă. Premierul Cîţu: "Aşa nu se mai poate!"

Legea bugetului de stat are o problemă uriaşă. Premierul Cîţu: "Aşa nu se mai poate!"

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că Legea bugetului de stat pe 2021 este pusă în dezbatere publică.

Legea bugetului de stat are o problemă uriaşă. Premierul Cîţu: "Aşa nu se mai poate!"
de Adrian Iclozan    |    10 Feb 2021   •   17:16

Este un buget grevat de un dezechilibru uriaş: deficitul bugetar estimat este de circa 7,16%.

"Deficitul ESA, evaluat de Comisia Europeană, va fi de aproape 8,2% din PIB. Este o corecţie sub un procent față de 9,1% din PIB, nivelul înregistrat la finele anului trecut. Cei de la Comisie nu sunt foarte fericiți cu această ajustare de sub un punct”, a precizat Cîţu.

Prim-ministrul a spus că nu există divergențe între partidele din coaliție în privința bugetului.

Cîţu explică austeritatea: prea multe cheltuieli sociale

"Azi am discutat despre Ordonanța de urgență pentru a reduce cheltuielile structurale. OUG e încă în avizare, azi a fost în primă lectură. (Nota redacţiei: documentul poate fi consultat aici)

Efortul cu pensiile este de peste 19 miliarde de lei în 2021 și 2022 iar cheltuielile cu asistența socială și salariile au ajuns la 110 miliarde lei la finalul anului. E nevoie de măsuri structurale.

Evoluția economiei e, din păcate, sub lupa agențiilor de rating și, din cauza măsurilor luate de PSD, România e singura țară din UE în procedura de deficit excesiv.

Cîţu: Aşa nu se mai poate!

Mai mult: în 2021, majoritatea statelor UE vor reduce deficitul la aproape 6% din PIB. Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte, așa nu se mai poate. Vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD și care nu mai pot fi susținute de economie.

Vom recalibra finanțele României și vom începe cu o creștere a veniturilor de 13% față de anul trecut. Cheltuielile vor crește cu doar 5% față de anul trecut.

Voucherele de vacanță din 2019 și 2020 au fost prelungite pentru a fi folosite și anul acesta. Deci, sunt în economie în acest moment vouchere în valoare de 2,4 miliarde de lei.

Cîţu: Gratuităţile de transport pe tren pentru studenţi, anulate

Un alt subiect din OUG – gratuitatea introdusă de PSD în 2017 pentru studenți pe calea ferată. Se modifică și se revine la 50%, cum e și în alte țări. În Austria, gratuitatea e de 60%, în Belgia – până în 50%, în Bulgaria – 50% reducere.

Creșterea economică e estimată la 4,3%, cu un PIB nominal de 1.116 miliarde de lei, cu 7% mai mare decât anul trecut. Avem trei ani la rând cu PIB relativ constant.

Revenirea la deficit de 3% din PIB va fi în 2024. Este un program pe 4 ani pentru a stabiliza finanțele publice.

Cîţu: Nu mai putem fi oaia neagră a Europei

Vom avea o creștere cu 13% a veniturilor în acest an față de anul trecut. Sunt venituri amânate anul trecut, care vor fi încasate în acest an.

Miniștrii au mandatul de a începe reforma și a stopa risipa banului public.

Banii pentru campania de vaccinare sunt prinși în buget. Nu apăsăm prea tare pe frână în acest an, dar nu putem fi iarăși oaia neagră a Europei", a mai spus, miercuri, premierul, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu legea bugetului
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close