Antena 3 Actualitate Premierul Cîţu, concluzie după tragedia de la Matei Balş: "Nu putem construi peste noapte spitale şi şcoli!"

Premierul Cîţu, concluzie după tragedia de la Matei Balş: "Nu putem construi peste noapte spitale şi şcoli!"

de Adrian Iclozan    |    01 Feb 2021   •   10:28
Premierul Cîţu, concluzie după tragedia de la Matei Balş: "Nu putem construi peste noapte spitale şi şcoli!"
Sursa foto: hepta

Premierul Florin Cîţu a promis, luni, înaintea şedinţei conducerii PNL, că dacă vor fi găsiţi vinovaţii pentru tragedia de la Institutul Matei Balş, aceştia vor trebui să răspundă, pentru că "nimeni nu este mai presus de lege".

"Este prea rapid să putem veni cu concluzii. Am cerut informaţii referitoare la căldură (în spital, n.r.). Știm foarte bine că au fost probleme cu furnizarea agentului termic pentru acea zonă la începutul anului. Nu știu dacă s-au rezolvat. Vom vedea exact care au fost parametrii în care a fost furnizat agentul termic. Este o anchetă în curs de desfășurare.

Pe mine mă interesează cel mai mult să vedem ce s-a făcut după tragedia de la Piatra Neamț, pentru că a existat o anchetă, au existat mai multe rapoarte, a existat un plan de măsuri și vreau să văd dacă au fost implementate. Pentru ceea ce s-a întâmplat la Matei Balș vom avea niște concluzii și vom putea lua și alte măsuri (...)

Vorbeam cu domnul Tătaru (Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății – n.r.), sunt câteva rapoarte care deja existau și trebuie să mă uit peste ele. Au fost trimise la Ministerul Sănătății.

Aș vrea să știu ce măsuri s-au implementat din acele rapoarte până acum. Situația este încă sub analiză și atunci când vom avea o concluzie vom veni cu ea. Am spus foarte clar că nimeni nu este mai presus de lege și dacă găsim că dacă cineva este vinovat, va trebui să răspundă", a declarat prim-ministrul.

Florin Cîţu: Deschiderea şcolilor se decide marţi. Nu putem construi peste noapte şcoli şi spitale

"Mâine (marţi, n.r.) vom avea informaţiile şi vom lua decizia împreună cu președintele Klaus Iohannis.. Suntem oarecum pe un platou, situaţia în ultimele două săptămâni nici nu s-a îmbunătăţit, nici nu s-a înrăutăţit semnificativ (...) Aici am avut o discuție cu ministrul Educației. Nu poți să construiești pe noapte nici spitale, nici școli, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că putem funcționa în siguranță cu ceea ce avem în acest moment (...)

Bugetul pe 2021 întârzie puțin, pentru că eu am cerut un lucru foarte important și nu dau înapoi de la acest lucru. Subvențiile sau cheltuielile care se duc către anumite sectoare, anul acesta, trebuie să fie legate de reforme.

Florin Cîţu: Niciun ban nu merge în sectorul public fără plan de reforme

Am spus foarte clar: nu se duce niciun ban către sector dacă nu văd aceste reforme. Miniştrii trebuie să vină cu plan de reducere de cheltuieli până la adoptarea bugetului. Dacă nu vin, vom forța aceste reforme prin limitele din buget. 2021 este anul reformelor. Anul trecut s-au dus 110 miliarde pe cheltuieli de personal, dar trebuie văzut dacă există şi performanţă. Sunt foarte mulți bani care se duc în sănătate. 65 de miliarde în sănătate, numai anul trecut.

Dacă nu facem acest lucru, vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care au doar pierderi și vor câștiga doar șmecherii. (...) Întârzie puțin bugetul, adică nu o să fie adoptat marţi, în ședința de guvern, ci săptămâna viitoare", a adăugat Florin Cîţu.

Niciun cuvânt despre creşterea pensiilor în 2021

"Anul acesta, pensiile vor fi mai mari decât anul trecut. Cheltuielile cu pensiile sunt mai mari cu 9 miliarde de lei de la începutul anului şi trebuie să găsim aceşti bani", a mai spus prim-ministrul.
 

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu matei balș

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close