Antena 3 CNN Actualitate Florin Iordache, despre legile Justiției: Inspecția Judiciară chiar ar trebui să fie un organism independent

Florin Iordache, despre legile Justiției: Inspecția Judiciară chiar ar trebui să fie un organism independent

Florin Iordache, despre legile Justiției: Inspecția Judiciară chiar ar trebui să fie un organism independent
23 Aug 2017   •   20:41

Ultimul cuvânt în privinţa pachetului de legi ale Justiţiei îl va avea Parlamentul, iar modificările au rezultat din dezbateri, a declarat miercuri vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Florin Iordache

"Ministerul Justiţiei, analizând toate propunerile venite, a înaintat spre un ultim aviz acum, pentru că ultimul aviz este conform, al CSM, urmând apoi să intre în Guvern. Nu putem discuta foarte multe, pentru că am auzit un set de principii. Urmează să vedem exact cum arată aceste modificări şi până la urmă ultimul cuvânt îl va avea Parlamentul. Dar de ce ne e frică, spre exemplu - cariera procurorilor este discutată de Secţia de procurori din CSM? De ce cariera judecătorilor este discutată numai de Secţia de judecători din CSM? Că până la urmă în această vara au fost discuţii şi din partea judecătorilor: 'De ce să se amestece procurorii în activitatea noastră', şi aşa mai departe. Cred că ăsta e un pas înainte", a spus Iordache, fost ministru al Justiţiei, la Antena 3. 

Potrivit acestuia, faptul că Inspecţia Judiciară devine independentă este "un lucru interesant". "Şi foarte bine, din punctul meu de vedere cred că Inspecţia Judiciară chiar ar trebui să fie un organism independent. (...) Pentru că ce poate să facă Inspecţia Judiciară dacă este sub controlul CSM? (...) Apoi cariera şi cu anii pentru promovare sunt nişte lucruri care au rezultat în urma dezbaterilor", a arătat Iordache. 

El nu crede că trebuie să existe "o timorare" în privinţa CSM. "CSM este cumva politic şi nu ştiu eu? Până la urma CSM este rezultatul propunerilor şi votul pe care l-au făcut pe partea judecătorilor - tot judecătorii de la nivel de judecătorie până la Înalta Curte, şi pe parchet la fel. 

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat la propunerile de modificare a legilor Justiţiei prezentate de ministrul Tudorel Toader, considerând că reprezintă un atac asupra statului de drept, independenţei Justiţiei şi împotriva luptei anticorupţie. 

În opinia sa, o parte dintre măsurile anunţate încearcă inducerea unei false probleme şi acreditarea ideii că preşedintele României ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire în funcţii de conducere din cadrul sistemului judiciar. 

Klaus Iohannis menţionează că, în ultimul deceniu, preocuparea decidenţilor politici a fost de a asigura independenţa Justiţiei prin reducerea până la eliminare a rolului ministrului Justiţiei în cadrul procedurilor de numire în funcţii de conducere din cadrul sistemului judiciar, în paralel cu sporirea treptată a rolului CSM, şi spune că propunerile avansate miercuri urmăresc întărirea rolului ministrului Justiţiei şi diminuarea rolului CSM în privinţa gestionării carierei magistraţilor, de fapt slăbirea Justiţiei. 

Ministrul Tudorel Toader a declarat miercuri că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiţiei prevede ca numirile în funcţiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secţia de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat preşedintele României. O altă modificare propusă la pachetul de legi ale Justiţiei prevede ca Inspecţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei. 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close