Antena 3 CNN Actualitate Flotă aviatică second hand. România s-ar putea dota cu avioane F16 la mâna a doua din Olanda şi Portugalia

Flotă aviatică second hand. România s-ar putea dota cu avioane F16 la mâna a doua din Olanda şi Portugalia

Flotă aviatică second hand. România s-ar putea dota cu avioane F16 la mâna a doua din Olanda şi Portugalia
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
29 Mar 2012   •   11:14

România are în prezent posibilitatea de a opta între achiziţionarea de avioane F16 în uz, aflate în dotarea forţelor olandeze şi portugheze, sau achiziţionarea de avioane F16 noi, care însă sunt prea scumpe, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru.

"România are de optat între soluţia avioanelor în uz F16, aflate în prezent in dotarea forţelor aeriene olandeze şi portugheze şi care pot fi disponibilizate pentru ţări interesate, sau între avioane noi F16, dar ale căror costuri depăşesc actualele posibilităţi financiare ale Guvernului", a precizat Scutaru, citat de Mediafax.

CSAT urmează să dea în şedinţa de joi "un răspuns clar” privind dotarea cu acest avion.

În cazul în care CSAT va evita în şedinţa de joi să ia o decizie, "există riscul ca, din cauza agendei electorale, acest subiect să fie amânat în 2013, fapt ce va avea grave consecinţe asupra securităţii naţionale", mai precizează Scutaru.

"În următorii doi ani, actualele avioane MIG-21 Lancer îşi vor epuiza resursa de zbor, iar la graniţa de răsărit a NATO va apărea o zonă lipsită de protecţie aeriană".

Scutaru susţine că România ar putea fi pusă într-o situaţie "absolut umilitoare, iar multe dintre beneficiile de imagine câştigate de Armata României, inclusiv cu preţul militarilor căzuţi în Irak şi Afganistan, vor fi anulate de lipsa de decizie a preşedintelui Băsescu, a Guvernului şi CSAT".


 

×
Subiecte în articol: avion f-16 George Scutaru CSAT România
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close