Antena 3 CNN Actualitate Veste neaşteptată de la FMI: economia României îşi va reveni anul viitor. Cifrele, mai bune ca în primăvară

Veste neaşteptată de la FMI: economia României îşi va reveni anul viitor. Cifrele, mai bune ca în primăvară

Fondul Monetar Internaţional a dat publicităţii un nou raport privind evoluţia economiei la nivel global, iar la capitolul despre România cifrele arată mai bine acum decât în primăvară. Astfel, economia românească va înregistra în acest an o contracţie de 4,8%, faţă de 5%, cât evaluau experţii în luna aprilie.

Veste neaşteptată de la FMI: economia României îşi va reveni anul viitor. Cifrele, mai bune ca în primăvară
de Cristi Popovici    |    13 Oct 2020   •   17:15

Şi estimările privind relansarea economiei pentru anul viitor sunt mai optimiste, faţă de cele făcute la începutul pandemiei. Astfel, Banca Mondială estimează că economia românească va înregistra o relansare de 4,9%.

Noile estimări ale FMI sunt mai optimiste şi în ceea ce priveşte evoluţia ratei şomajului. Deşi anul acesta este unul cu mii de noi şomeri, după ce ramuri importante ale industriei şi turismului au fost puse pe butuci de restricţiile cauzate de pandemie, situaţia nu este nici pe departe una dramatică, spun experţii. Dacă în primăvară, estimau o rată a şomajului de 10,1%, acum au revizuit-o la 7,9%.

Iar pentru anul viitor, rata şomajului va scădea până la 6 procente.

"Scenariul de bază pleacă de la ipoteza că păstrarea distanţei sociale va continua şi în 2021 dar va dispărea treptat în timp pe măsură ce se extinde acoperirea cu vaccinuri şi se îmbunătăţesc tratamentele", susţine FMI, potrivit Agerpres.

FMI şi-a îmbunătăţit şi estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în acest an, până la 5,3% din PIB, în condiţiile în care în primăvară prognoza un deficit de cont curent de 5,5% din PIB.

Anul următor, nivelul deficitului de cont curent se va reduce până la 4,5% din PIB, mai bine decât reducerea până la 4,7% din PIB pe care o preconiza în aprilie, mai notează Agerpres.

 

×
Subiecte în articol: FMI
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close