Antena 3 CNN Actualitate Ajutor de la stat pentru apicultorii români, în valoare de 12 milioane de euro | Condițiile de eligibilitate pentru a accesa fondurile

Ajutor de la stat pentru apicultorii români, în valoare de 12 milioane de euro | Condițiile de eligibilitate pentru a accesa fondurile

Apicultorii români ar putea beneficia de un ajutor de la stat, pentru compensarea parțială a pierderilor suferite anul trecut, din cauza crizei provocate de războiul din Ucraina.

Ajutor de la stat pentru apicultorii români, în valoare de 12 milioane de euro | Condițiile de eligibilitate pentru a accesa fondurile
Sursa foto: Pixabay
de Roxana Mihăiescu    |    09 Feb 2024   •   09:32

Joi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a făcut public un proiect de Ordonanță de Urgență, care propune instituirea unei scheme de ajutor de stat cu caracter temporar pentru a compensa parțial pierderile suferite de crescătorii de albine în anul 2023, în contextul crizei generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Statul va acorda ajutor financiar în valoare de 59.866.000 lei, adică echivalentul sumei de 12.034.334 euro, pentru aproximativ 2.395.856 de familii de albine.

Cursul de schimb valutar euro/lei utilizat pentru calcularea valorii maxime totale și a cuantumului este cel stabilit de Banca Națională a României la data de 29 decembrie 2023, fiind de 4,9746 lei pentru un euro.

Potrivit proiectului de lege, suma maximă acordată fiecărei întreprinderi active în producția primară de produse agricole nu poate depăși echivalentul a 280.000 de euro în lei.

 

Condițiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească apicultorii pentru a beneficia de sprijin financiar:

  • să deţină la data de 31 decembrie 2023 familii de albine înscrise în baza naţională de date apicole gestionată de Agenţia Naţională pentru Zootehnie "Prof. Dr. G.K. Constantinescu", prin Oficiile pentru Zootehnie Judeţene, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 251/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în exploataţii apicole/stupine autorizate sanitar-veterinar de către ANSVSA;
  • să deţină familii de albine în stupine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, la data depunerii cererii, se arată în proiect, notează DC News.

Pentru a se înscrie în program, crescătorii de albine trebuie să depună o cerere în decurs de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, iar termenul limită de plată este 30 iunie 2024.

×
Subiecte în articol: ajutor de la stat apicultori romani fonduri
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close