Antena 3 CNN Actualitate Forumul Aspen, soluţii pentru crizele din Europa. Radu Tudor: "Sunt trei mari probleme"

Forumul Aspen, soluţii pentru crizele din Europa. Radu Tudor: "Sunt trei mari probleme"

Sunt discuţii extrem de importante despre crizele care afectează Europa şi la Forumul Aspen. Cei mai buni specialişti din lume caută soluţii pentru preţurile mari ale energiei, pentru preţurile plătite de europeni pentru alimente şi, de asemenea, pentru problemele apărure în lanţurile de aprovizionare apărute după izbucnirea războiului din Ucraina.

Forumul Aspen, soluţii pentru crizele din Europa. Radu Tudor: "Sunt trei mari probleme"
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Noi 2022   •   13:09

Radu Tudor, analist militar şi jurnalist Antena 3 CNN, a vorbit despre cele trei mari probleme care sunt dezbătute, în prezent, la Forumul Aspen.

"Primul aspect se referă la un plan mai extins de apărare şi descurajare a Rusiei, astfel încât să nu îndrăznească să atingă teritoriul NATO. A doua chestiune este cea legată de ajutorarea Ucrainei şi modul în care, în plan militar, economic şi energetic, putem să o facem", explică Radu Tudor.

România va trimite către Ucraina în jur de 30 de generatoare, acestea făcând parte din Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

"Guvernul Ucrainei este cel care decide unde sunt zonele cele mai afectate şi unde vor fi amplasate aceste generatoare. Depinde şi de capacitatea lor, de modul în care pot fi folosite şi dacă reţeaua energetică de la faţa locului mai este sau nu funcţională", a mai adăugat analistul militar.

Ultima problemă semnalată de Radu Tudor se referă la situaţia Republicii Moldova, centrul discuţiilor fiind reprezentat de riscul unei prăbuşiri economice şi energetice.

"A treia chestiune este cea legată de nevoile uriaşe ale Republicii Moldova. Este o discuţie intensă şi, inclusiv azi-noapte, liderii NATO au vorbit despre modalitatea în care se poate evita ca Republica Moldova să se prăbuşească economic şi energetic în această iarnă", a precizat Radu Tudor. 

De asemenea, Radu Tudor atrage atenţia asupra faptului că, pe lângă măsurile de sprijinire a Ucrainei şi a Republicii Moldova, este important să analizăm modul în care va traversa România acestă perioadă.

"Trebuie să ne gândim cum vom traversa noi această iarnă, dacă vom avea suficiente resurse financiare şi energetice pentru noi, şi apoi să-i ajutăm şi pe alţii. Este, probabil, cea mai dură provocare pe care am avut-o în ultimii 30 de ani", a încheiat jurnalistul Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Forumul Aspen radu tudor Crize Europa
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close