Antena 3 CNN Actualitate Fost judecător şi membru CSM: Doconspirarea ofiţerului acoperit candidat la prezidenţiale este legală

Fost judecător şi membru CSM: Doconspirarea ofiţerului acoperit candidat la prezidenţiale este legală

Fost judecător şi membru CSM: Doconspirarea ofiţerului acoperit candidat la prezidenţiale este legală
de S.T.    |    11 Sep 2014   •   18:08

Fostul judecător şi membru CSM, avocatul Adrian Toni Neacşu, susţine că deconspirarea ofiţerului acoperit candidat la prezidenţiale este legală.

Potrivit acestuia, "nu constituie infracţiune divulgarea unor informaţii care prin ele însele se referă la săvârşirea unor infracţiuni, a unor abateri disciplinare sau care în general sunt rezultatul încălcării legii".

"Poţi divulga un ofiţer al serviciilor secrete dacă acesta nu se bucură de protecţia legii, respectiv dacă activează acoperit/infiltrat prin încălcarea legii. În statutul cadrelor aparţinând serviciiilor de informaţii sunt stabilite o serie de incompatibilităţi. Legea nu protejează în această situaţie o eventuală situaţie de acoperire sau infiltrare. De exemplu, personalul SRI nu poate face parte din partide politice. Aceasta inseamnă că, din punct de vedere strict legal, un preşedinte de partid, presupunând că acesta este membru de partid, nu poate fi agent acoperit sau infiltrat. Interdicţia se referă chiar la simpla calitate de membru de partid. Dacă totuşi este, îl poţi divulga.(...) Interdicţia generală privind incompatibilitatea totală a funcţiilor există cu privire la parlamentari şi la personalul din justiţie.(...) Şi, amănunt de culoare, cine credeţi că verifică realitatea declaraţiilor date de magistraţi? Consiliul Suprem de Apărare a Ţării", a declarat Neacşu, într-un interviu acordat luju.ro.

"Divulgarea unor astfel de persoane nu numai că nu este infracţiune, dar contribuie la reinstaurarea legalităţii. Ar fi o faptă virtuoasă, cetăţenească sau, cum ar zice Horaţiu Dumbravă de la CSM care de prin 2005 se chinuie, mare parte din drum împreună cu mine, să deconspire agenţii infiltraţi din justiţie, "o garanţie în vederea prezervării statului de drept, a independenţei justiţie", a mai spus fostul judecător.

Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "100 de minute cu Alessandra Stoicescu".

Citeşte şi:

ACL cere comisie de anchetă privind ofiţerul acoperit dintre candidaţii la Preşedinţie

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close